Laak (stadsdeel van Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Laak
Stadsdeel van Den Haag
Haagse stadsdeel-laak.PNG
Kerngegevens
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Den Haag Den Haag
Coördinaten 52°3'55"NB, 4°19'47"OL
Oppervlakte 4,27 km²  
Inwoners (2017) 42.405[1]

Laak is sinds 1988 een stadsdeel van Den Haag. Het heeft een oppervlakte van 4,27 km² en is daarmee het kleinste van de stadsdelen van Den Haag. Er woonden in 2017 42.405 mensen.

De volgende wijken behoren tot dit stadsdeel:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In dit poldergebied dat nu Laak heet en naar het daar gelegen veenriviertje De Laak is genoemd, werd de spoorlijn Amsterdam–Den Haag–Rotterdam aangelegd, met een station op de plaats van het huidige station Hollands Spoor, dat lag aan de rand van Den Haag op Rijswijks grondgebied. De gemeente Den Haag eiste het gebied op in 1844 van de gemeente Rijswijk, tegen een jaarlijkse (niet geïndexeerde) vergoeding van 400 gulden[2] en was in feite een annexatie. Aanleiding hiertoe was de veiligheid rond het station te kunnen garanderen en daarbij was voldoende politietoezicht nodig, maar dat kon Rijswijk met zijn twee veldwachters niet verwezenlijken.
Rond 1900 werden het Laakkanaal en insteekhavens gegraven, waar zich industrie vestigde. Het grootste deel van die industriewijk is nu omgebouwd tot campus van de Haagse Hogeschool en woongebied met (studenten)flats.
De woningbouwverenigingen en de gemeente realiseerden in de woonwijk Laakkwartier volkswoningbouw naar ontwerp van Berlage, met name in de periode 1915–1935. Ten dele is deze bouw vervangen door moderne bebouwing van eengezinswoningen en flatgebouwen in laag- en hoogbouw.

Bezienswaardig[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]