Laambroeken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Laambroeken
Natuurgebied
Laambroeken
Laambroeken
Situering
Land België
Coördinaten 51° 1′ NB, 5° 21′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,43 km²
Beheer Limburgs Landschap vzw

Laambroeken is de naam van een natuurgebied van 43 ha, behorende tot de Laambeekvallei. Het is gelegen ten oosten van Zolder. Tot dit gebied behoren ook de Laambroekvijvers, een 15 ha groot gebied.

Tegenwoordig wordt het gebied aan de zuidzijde begrensd door de autoweg E314, aan de overzijde waarvan het natuurgebied Geelbroeken is gelegen. Door de aanleg van deze weg moest de Laambeek worden omgelegd, waardoor de waterhuishouding van het gebied werd verstoord. Ook kwamen enkele deelgebieden die vroeger een eenheid met de Laambroeken vormden, aan de overzijde van de snelweg te liggen.

Laambroeken is een mijnverzakkingsgebied, waardoor moerassige omstandigheden voorkomen. Het gebied wordt gekenmerkt door een kleinschalige verdeling van hooilandjes, weilandjes en percelen broekbos, struwelen, populieren en dergelijke. Doordat de landbouwers hier niet meer rendabel konden werken, verdween ook het beheer. Vanuit het natuurbeheer zijn houtwallen en poelen aangelegd dan wel hersteld.

De Laambroekvijvers vormen een onderdeel van de De Wijers. Er is een grote visvijver, die vanuit een natuurlijk brongebied wordt gevoed, maar enkele kleinere vijvers dienen als overstortvijver en hebben een slechte waterkwaliteit.