Labyrintitis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Labyrintitis
Synoniemen
Latijn Labyrinthitis
Coderingen
ICD-10 H83.0
ICD-9 386.3
DiseasesDB 29290
MeSH C09.218.568.315
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Labyrintitis (ook: neuritis vestibularis of vestibulaire neuritis) is een ontsteking van het evenwichtsorgaan, waaronder de half-cirkelvormige kanalen.

De oorzaak van labyrintitis is grotendeels onbekend. Verondersteld wordt dat meestal een virus-infectie ten grondslag ligt aan de symptomen. Het kan ook het gevolg zijn van een andere infectie in het hoofd, waaronder otitis media, cholesteatoom of meningitis. Daarnaast kan het het gevolg zijn van een onderliggende algehele infectie, zoals roodvonk en tyfus, waarbij dan de verspreiding van de infectie via het bloed verloopt (hematogeen).

De belangrijkste symptomen zijn:

In de acute fase wordt soms antibiotica gegeven, maar bewijs voor effectiviteit hiervan is niet voorhanden. Daarnaast wordt medicatie tegen de misselijkheid geadviseerd. Medicijnen die het evenwichtsorgaan minder gevoelig maken zijn controversieel, omdat door deze medicijnen weliswaar de acute klachten afnemen maar het herstel langer kan duren. Wanneer de infectie genezen is (meestal na 7 tot 10 dagen) resteert nog een licht evenwichtsprobleem, dat zich meestal in 5 tot 6 weken herstelt.