Laconië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laconië
Νομός Λακωνίας
Periferie-district van Griekenland Vlag van Griekenland
Locatie van het departement Laconië
Situering
Regio Peloponnesos (regio)
Coördinaten 36°55'0,12"NB, 22°40'0,12"OL
Algemeen
Oppervlakte 3.636 km²
Inwoners
(2011[1])
89.600
(24,64 inw./km²)
Hoofdstad Sparta
Provincies 4
Gemeenten 20
Gemeenschappen 2
Overig
Postcode(s) 23x xx
Netnummer(s) 273x0
Nummerplaat ΑΚ
ISO 3166-2 code GR-16 Lakonia
Portaal  Portaalicoon   Griekenland

Laconië (Grieks: Λακωνία, Lakonía, Latijn: Laconia) is de naam van een voormalige Griekse nomos, gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Peloponnesos, met 99.637 inwoners (2001). De huidige nomos Lakonía valt grotendeels samen met de gelijknamige historische landstreek. De hoofdstad van Laconië is Sparta. In de Oudheid werd vaker de naam Lakedemonië[2] (Grieks: Lakedaímon of Lakedaimonia) gebruikt, zowel voor het gebied Laconië als voor de Spartaanse staat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied, dat ca. 1100 v.Chr. door de Doriërs werd gekoloniseerd, omvat het vruchtbare dal van de Eurotas, en wordt in het westen en oosten begrensd door het gebergten van respectievelijk de Taigetos en de Parnon. In het dal worden citrusvruchten, olijven en katoen verbouwd, op de berghellingen is er schapen- en geitenteelt. Langs de kust leeft men nog van visserij. Laconië was in de Oudheid betrekkelijk ontoegankelijk vanuit zee: de kust was laag en moerassig, en de weinige havens (Githion, Las en Helos) lagen ver van alle verkeer. Zeelieden waren beducht voor de beide kapen, Malea en Tainaron.

Laconiek[bewerken | brontekst bewerken]

De inwoners van Laconië waren in de Oudheid bekend om hun gewoonte zich op snedige wijze en liefst zo kort mogelijk uit te drukken. Dit verklaart het ontstaan van de uitdrukking laconiek, dat wil zeggen snedig, gevat, en bovendien blijk gevend dat men de zaken doodkalm opneemt, zonder zich druk te maken (volgens Van Dale).

Anekdotes[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Slag bij Thermopylae stonden de uit verschillende streken verenigde Grieken tegenover een geweldige Perzische overmacht. Herodotos verhaalt in zijn Historiën over een gesprek tussen een krijger uit Trachis, afkomstig uit de streek Malia vlak bij Thermopylae, Thespianen uit Boeotië en Spartanen uit Laconië:

Hoewel het gehele leger van Spartanen en Thespianen buitengewoon veel moed toonde, werd de Spartaan Dienekes de dapperste van allen genoemd. Men zegt dat aan de vooravond van de strijd, iemand van Trachis Dienekes vertelde dat er zo veel Perzische boogschutters waren dat hun pijlen de zon zouden verduisteren. Dienekes, echter, onbevreesd door dit vooruitzicht, antwoordde lachend, "Mooi, dan vechten we in de schaduw"

— Historiën, 7.226

Anderhalve eeuw later stond koning Philippos II van Macedonië op het punt Laconië binnen te vallen. Hij had al veel belangrijke Griekse steden onder zijn controle. Hij stuurt hen het volgende bericht: Als ik deze oorlog win, zullen jullie voor altijd slaven zijn. In een andere versie zegt Philippos het volgende: Ik adviseer jullie om je onmiddellijk over te geven, want als ik met mijn leger door jullie land trek, zal ik de landerijen vernietigen, de bevolking afslachten en de stad tot de grond afbranden. De Spartaanse eforen stuurden een antwoord van één woord: Als. Philippos en later zijn zoon Alexander de Grote hebben allebei Sparta volledig ontweken.[bron?]

Plaatsen[3][bewerken | brontekst bewerken]

Door de bestuurlijke herindeling (Programma Kallikratis) werden de departementen afgeschaft vanaf 2011. Het departement “Laconië” werd een regionale eenheid (perifereiaki enotita). Er werden eveneens gemeentelijke herindelingen doorgevoerd, in de tabel hieronder “GEMEENTE” genoemd.

Plaats Hoofdplaats
(vroeger)
Postcode GEMEENTE Hoofdplaats van
de gemeente
Anatoliki Mani Kotronas 230 66 Anatoliki Mani Gytheio
Asopos Papadianika] 230 56 Monemvasia Molaoi
Elafonisos 230 53 Elafonisos Elafonisos
Elos Vlachiotis 230 55 Evrotas Skala
Faris Xirokampi 230 54 Sparti (Sparta) Sparti (Sparta)
Geronthres Geraki 230 58 Evrotas Skala
Gytheio 232 00 Anatoliki Mani Gytheio
Karyes 230 67 Sparti (Sparta) Sparti (Sparta)
Krokees 230 57 Evrotas Skala
Molaoi 230 52 Monemvasia Molaoi
Monemvasia 230 70 Monemvasia Molaoi
Mystras Magoula 231 00 Sparti (Sparta) Sparti (Sparta)
Niata Agios Dimitrios 230 60 Evrotas Skala
Oinountas Sellasia 230 64 Sparti (Sparta) Sparti (Sparta)
Oitylo Areópoli 230 62 Anatoliki Mani Gytheio
Pellana Kastoreio 230 59 Sparti (Sparta) Sparti (Sparta)
Skala 230 51 Evrotas Skala
Smynos Agios Nikolaos 230 61 Anatoliki Mani Gytheio
Sparti (Sparta) 231 00 Sparti (Sparta) Sparti (Sparta)
Therapnes Gkoritsa 231 00 Sparti (Sparta) Sparti (Sparta)
Voies Neapoli 230 53 Monemvasia Molaoi
Zarakas Reichea 230 68 Monemvasia Molaoi
Zie de categorie Laconia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.