Laconiek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Laconiek reageren of een laconisch antwoord is een snedig of gevat antwoord geven en bovendien blijkgevend dat men de zaken doodkalm opneemt, zonder zich druk te maken.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Het woord laconiek is afgeleid van Laconië, de chora van de polis Sparta. De Spartaanse soldaten werden getraind in het geven van zulke antwoorden. Het merendeel van Laconieke opmerkingen zijn ons bekend dankzij Plutarchus, die zelfs een volledig werk aan dezen wijdde (Apophthegmata Laconica).

Enkele voorbeelden[bewerken]

Aanhalingsteken openen

Hoewel het gehele leger van Spartanen en Thespiërs buitengewoon veel moed toonde, werd de Spartaan Dienekes de dapperste van allen genoemd. Men zegt dat aan de vooravond van de strijd, iemand van Trachis Dienekes vertelde dat er zo veel Perzische boogschutters waren dat hun pijlen de zon zouden verduisteren. Dienekes, echter, onbevreesd door dit vooruitzicht, antwoordde lachend, 'Mooi, dan vechten we in de schaduw"

Aanhalingsteken sluiten
Herodotos, Historiën VII 226.
Aanhalingsteken openen

Sparta had geen muren. Toen een vreemdeling aan Agesilaüs II van Sparta vroeg hoe dit kwam, antwoordde die, wijzend naar zijn soldaten: "Dit zijn Sparta's muren, en de grenzen zijn de punten van hun speren."

Aanhalingsteken sluiten
Plutarchus, Apophthegmata Laconica 210e (2.29).
Aanhalingsteken openen

Toen Agesilaüs II een zeer mooi en sterk legerkamp zag, zei hij: "Mooi kamp. Voor vrouwen."

Aanhalingsteken sluiten
— Plutarchus, Apophthegmata Laconica 230c.
Aanhalingsteken openen

Toen een Perzische gezant aan koning Leonidas I tijdens de slag bij Thermopylae zei dat ze zich moesten overgeven en dat ze als teken van overgave hun wapens aan zijn koning Xerxes hun wapens moesten geven, zei hij: "Dat hij ze maar komt halen!"

Aanhalingsteken sluiten
— Plutarchus, Apophthegmata Laconica 225c.
Aanhalingsteken openen

De Spartaanse moeders zeiden altijd aan hun zonen of echtgenoten: "Kom terug, met dit schild (overwinnend), of op dit schild (gesneuveld), maar nooit zonder schild (gevlucht).

Aanhalingsteken sluiten
— Plutarchus, Lacaenarum Apophthegmata 241f.16.
Aanhalingsteken openen

De Spartanen hadden naar koning Demetrius I van Macedonië maar één ambassadeur gestuurd. Toen hij vroeg waarom ze slechts één gezant gestuurd hadden, antwoordden ze: "Eén ambassadeur naar één koning."

Aanhalingsteken sluiten
— Plutarchus, Demetrius 42.3-4.
Aanhalingsteken openen

Toen Sparta nog slechts een schim was van zijn vroegere gloriedagen, stuurde koning Philippus II van Macedonië hen een brief: "Als we jullie zullen verslaan zullen jullie vernietigd worden zodat jullie nooit meer kunnen heropstaan!" De Spartanen stuurden slechts één woord terug: "Als."

Aanhalingsteken sluiten
— Plutarchus, De garrulitate 17 (511 A)

Verder lezen[bewerken]

  • Ploutarchos, Laconieke zeden en gezegden, ed. trad. annot. H.L. van Dolen, Nijmegen, 1996. ISBN 9061684641 (Bloemlezing uit het werk van Plutarchus)

Noten[bewerken]