Lake Karapiro

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lake Karapiro
Lake Karapiro
Lake Karapiro (Nieuw-Zeeland)
Lake Karapiro
Situering
Hoogte 53 m
Coördinaten 37° 56′ ZB, 175° 33′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 7.7 km²
Soort water stuwmeer
Maximale lengte 11 km
Maximale breedte 0.9 km
Gemiddelde diepte 11 m
Maximale diepte 30.5 m
Volume 850 miljoen 
Overig
Belangrijkste bronnen Waikato
Belangrijkste uitlopen Waikato
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Lake Karapiro is een kunstmatig aangelegd meer in Nieuw-Zeeland. Het ligt aan de Waikato-rivier, dertig kilometer ten zuidoosten van de stad Hamilton op het Noordereiland. Het meer ontstond in 1947 door de bouw van een stuwdam die gebruikt werd voor het opwekken van energie.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord Karapiro is afgeleid uit het Maori en zou een samenstelling zijn van de woorden Kara (basaltsteen) en piro (vies ruiken). In de 19e eeuw cremeerde een Maori-stam haar gesneuvelde strijders op de plek van het meer na een gewonnen veldslag.

Lake Karapiro is vooral bekend vanwege de roeiwedstrijden die op het meer worden gehouden. In 1978 en 2010 werd het wereldkampioenschap op de baan gehouden. In 1950 vonden tijdens de British Empire Games de roeiwedstrijden plaats op het meer. Een jaar eerder bood het stuwmeer voor de eerste plek aan de nationale kampioenschappen. Sinds de jaren tachtig worden de Nieuw-Zeelands kampioenschappen afwisselend op Lake Karapiro en Lake Ruataniwha gehouden. Roeiers voor wie Lake Karapiro de thuisbaan is wonen doorgaans in Cambridge.