Lakshmi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Lakshmi (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Lakshmi.
Lakshmi, zoals gebruikelijk afgebeeld op een lotusbloem

Shri Lakshmi, soms ook Mahalaxmi (Sanskriet: लक्ष्मी lakṣmī) is de hindoeïstische godin van licht, rijkdom en geluk, en tevens van schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. Ze wordt binnen het hindoeïsme als moeder van het universum beschouwd, en wordt vereerd tijdens het jaarlijkse lichtfeest Diwali. Andere namen van Lakshmi zijn: Haripriya (geliefde van Hari), Padma (lotus), Padmalaya (die op een lotus verblijft), Jaladhija (geboren uit de oceaan), Chanchala (wispelturige) en Lokamata (moeder van de wereld).

Lakshmi is de partner van Vishnoe, de god van de bloei en instandhouding. Ze heeft verscheidene avatara, waaronder Sita (in welke vorm ze met Rama trouwde) en Rukmini (met Krishna). Deze laatsten waren beiden avatara's van de hindoegod Vishnoe.

Lakshmi vertoont opvallende gelijkenis met de godin Aphrodite uit de Griekse mythologie en Venus uit de Romeinse mythologie. Alle drie de godinnen zijn geboren uit de oceaan, worden afgebeeld als jonge vrouwen en weerspiegelen geluk, schoonheid en vruchtbaarheid.

Beeld van Lakshmi
Tempelbeeld van het paar Lakshmi en Vishnoe
Zie de categorie Lakshmi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.