Lambertus Zijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lambertus Zijl
Brand en Onroerend goed, 1896, aan gebouw van verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845, tegenwoordig "Berlagehuis", aan de Prinsestraat in Den Haag
Brand en Onroerend goed, 1896, aan gebouw van verzekeringsmaatschappij De Nederlanden van 1845, tegenwoordig "Berlagehuis", aan de Prinsestraat in Den Haag
Persoonsgegevens
Geboren Kralingen, 13 juni 1866
Overleden Bussum, 8 januari 1947
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer en medailleur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Lambertus Zijl (Kralingen, 13 juni 1866 - Bussum, 8 januari 1947) was een Nederlandse beeldhouwer en medailleur.

Leven en werk[bewerken]

Hij was de zoon van Gijsbert Zijl en Angenita Bos. Hij huwde op 9 juni 1892 met Hendrika Goossen. Zijl had een zoon en twee dochters.

Vanaf 1881 stond hij ingeschreven bij de Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam. In 1883 werd hij ook vermeld bij de Rijksschool voor Kunstnijverheid Amsterdam. Hij werkte in deze tijd ook als leerling in het Atelier Van den Bossche en Crevels. Met zijn vriend, J.P. Mendes da Costa richtte hij de firma 'Mendes da Costa en Zijl' op, deze heeft echter maar kort bestaan.

Berlage[bewerken]

Door de samenwerking met architect H.P. Berlage in het begin van de jaren negentig, kwam zijn carrière als beeldhouwer pas goed op gang. In deze periode heeft hij onder andere draagstenen en kapitelen vervaardigd aan het gebouw van 'De Algemene' aan het Damrak te Amsterdam. Zijn stijl sloot goed aan bij de ingetogen stijl van Berlage. Hun samenwerking bereikte een hoogtepunt in de nieuwe Koopmansbeurs van Amsterdam (1898-1903), tegenwoordig beter bekend als de Beurs van Berlage. Vooral aan de buitenkant van dit belangwekkende monument is veel werk van Zijl, zoals de drie 'Amsterdamse Helden' Jan Pieterszoon Coen, Gijsbrecht van Aemstel en Hugo de Groot op drie hoekpunten van de Beurs. Ook boven de ingang van het huidige Beurs van Berlage Café (voormalige hoofdingang) is veel werk van Zijl te zien.

Tot aan zijn dood heeft hij veel opdrachten vervuld voor vooraanstaande architecten. Hij heeft maar weinig monumentale beelden gemaakt. Representatief is Monument voor koningin Emma uit 1938 aan het Emmaplein te Amsterdam-Zuid.

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Zie ook[bewerken]