Lamborghini Countach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lamborghini Countach
Countach LP 500 S
Countach LP 500 S
Productiejaren 1974-1990
Productieaantal 2042
Uitvoeringen
  • LP 400
  • LP 400 S
  • LP 500 S
  • LP 500 QuattroValvole
  • 25 Anniversario
Voorganger Lamborghini Miura
Opvolger Lamborghini Diablo
Portaal  Portaalicoon   Auto
Lamborghini Countach(front-side).jpg
Lamborghini Countach(rear-side).jpg
Countach LP 400

De Lamborghini Countach is een sportauto geproduceerd door de Italiaanse autobouwer Lamborghini van 1974 tot 1990. Het ontwerp van de Countach was niet het eerste met een zeer scherpe wigvorm, maar maakte dit wel populair voor superauto's. Het concept waarbij de zitplaatsen naar voren gebracht werden om een grotere motor toe te laten werd ook populair door de Countach.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het prototype van de Countach werd in 1971 aan het publiek voorgesteld op de Autosalon van Genève: de LP 500 Countach. LP staat voor Longitudinale Posteriore, de 500 verwijst naar de cilinderinhoud van 5 liter en Countach is Piëmontees dialect voor verbazingwekkend, prachtig. Het design van de wagen kwam van Marcello Gandini van Bertone en was duidelijk gebaseerd op de Alfa Romeo 33 Carabo, een conceptwagen die Gandini een paar jaar eerder had ontworpen voor Alfa Romeo. Net zoals de Carabo had de Countach deuren die omhoog open gingen en niet zijwaarts, een systeem dat typisch zou worden voor Lamborghini en dat nu nog gebruikt wordt in de Lamborghini Aventador.

LP 400[bewerken | brontekst bewerken]

De 5 liter V12-motor hield het echter niet lang vol en bleek niet betrouwbaar genoeg voor productie. De motor werd verkleind naar 4 liter (375 pk) en de Countach kreeg twee grote luchthappers op zijn "schouders" die voor extra koeling moesten zorgen. Twee jaar na de LP 500 werd de LP 400 voorgesteld op het autosalon van Genève. Na nog wat tests en kleinere aanpassingen werd de uiteindelijke productieversie in 1974 voorgesteld in Genève en in april van dat jaar geleverd aan de eerste klanten.

LP 400 S[bewerken | brontekst bewerken]

Walter Wolf, een Formule 1-teambaas, paste zijn LP 400 Countach iets aan. Zijn Countach kreeg bredere banden, opnieuw een 5 liter-motor en een verbeterde ophanging. Lamborghini nam zijn modificaties voor een deel over bij de productie van de LP 400 S. De motor bleef echter een 4 liter V12. Wolf voegde even later nog de grote vleugel toe aan zijn Countach en ook dit werd op vraag van klanten weer overgenomen door Lamborghini.

LP 500 S / LP 500 QuattroValvole[bewerken | brontekst bewerken]

Ondertussen had eeuwige rivaal Ferrari met de 512 BB hun nieuwe boxer 12 cilinder op de markt gebracht, die sneller bleek te zijn dan de Countach. Als reactie hierop werd in 1982 de cilinderinhoud van de Countach vergroot naar de oorspronkelijke 5 liter (4754 cc). De naam veranderde van LP 400 S naar LP 500 S of in latere versies LP 5000 S. Het antwoord van Ferrari liet niet lang op zich wachten en in 1984 zag de Ferrari Testarossa het levenslicht. Een jaar later kwam Lamborghini op het autosalon van Genève met de Countach LP500 QuattroValvole, de laatste grote update van de wagen. De cilinderinhoud werd verder vergroot tot 5167 cc en de motor leverde een maximaal vermogen van 455 pk, ruimschoots boven de 390 pk van de Testarossa.

25e verjaardag[bewerken | brontekst bewerken]

Om in 1988 de 25e verjaardag van Lamborghini te vieren werd op basis van de QuattroValvole een laatste versie van de Countach ontwikkeld. De Countach werd iets minder agressief gemaakt en was beter geschikt voor alledaags gebruik.

In populaire media[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Lamborghini Countach speelde een belangrijke rol in de films The Cannonball Run 1, 2 en 3.
  • De Countach was een van de auto's in het racespel Test Drive (1987) en verscheen in 2007 in Test Drive Unlimited, ditmaal als auto in een uitbreidingspakket.
  • In ‘The Wolf of Wall Street’ rijdt hoofdpersoon Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) onder invloed van drugs naar huis, waarbij hij zijn Countach zwaar beschadigt. De filmmakers gebruikten voor deze scène een originele Lamborghini Countach 25th Anniversary, in plaats van (wat in de filmindustrie gebruikelijk is) een replica.[bron?]
Zie de categorie Lamborghini Countach van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.