Lamborghini Portofino

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Lamborghini Portofino is een conceptauto, ontworpen in 1987 door Kevin Verduyn van Chrysler. De Portofino is nooit in productie genomen.

Ontwerp[bewerken]

In 1986 ontwikkelde Kevin Verduyn voor Chrysler de Navajo. De Navajo kwam niet verder dan het kleimodelstadium. In 1987 werd de Navajo echter, met wat kleine aanpassingen, getransformeerd tot de Portofino. De productie van de auto werd uitbesteed aan autobouwer Coggalia uit Turijn. In 1987 werd de Portofino gepresenteerd op de Frankfurt autoshow.

De Portofino was een vierdeurs sportsedan die plek bood aan vier personen. Het chassis (afkomstig van de Lamborghini Jalpa) werd speciaal hiervoor met 66 cm verlengd. De 3.5 liter V8-motor van de Portofino was dezelfde als die van de Lamborghini Jalpa.

Het interieur bestond uit drie tinten blauw leer met gele accenten.

Interieur van de Portofino

Verticale deuren[bewerken]

De belangrijkste eyecatchers waren de vier verticaal openende deuren. Leuk detail is verder, dat bij het logo van de Portofino de stier van Lamborghini in het Pentastar van Chrysler is geplaatst.

Technische gegevens[bewerken]

  • Topsnelheid: 240 km/h
  • Afmetingen (lxhxb): 3,91 x 1,84 x 1,35 m
  • Motor: 3.5L V8

Nooit in productie genomen[bewerken]

De Portofino is nooit in productie genomen, maar delen van het ontwerp zijn terug te vinden in latere Chrysler-modellen zoals de Chrysler Concorde en de Dodge Intrepid.

In 1991 raakte de Portofino zwaar beschadigd bij een ongeluk tijdens een transport. Gezien het historisch belang werd de auto in opdracht van Chrysler geheel gerestaureerd.