Lamme Goedzak (bier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lamme Goedzak
Lamme Goedzak
Alcoholpercentage 7%
Graan gerstemout, Cara 20
Hop Herschbrucker- en Spalterhop
Oorsprong Meer
Brouwer Scheldebrouwerij
Type hoge gisting
Kleur donkerblond (24 EBC)
Smaak zachte, volle smaak met zoete, karamelachtige, fijnbitterige componenten
Bitterheidsgraad 25 IBU
Lijst van Belgische bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Lamme Goedzak is een Belgisch-Nederlands bier. Het wordt gebrouwen door de Scheldebrouwerij te Meer, een deelgemeente van Hoogstraten.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De naam “Lamme Goedzak” verwijst uiteraard naar Lamme Goedzak, de beste vriend van Tijl Uilenspiegel en de levensgenieter die best van een beker bier hield. Op het etiket van het bier staan twee wildemannen. Deze zijn typisch voor de Scheldebrouwerij. Zij verwijzen naar Bergen op Zoom, de Nederlandse gemeente die twee wildemannen in het wapenschild draagt en waar de oprichters van de brouwerij banden mee hadden. Op de achtergrond van het etiket staat de Sint-Gertrudiskerk van Bergen op Zoom. De wildemannen dragen Lamme Goedzak weg.
Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd in Nederland en werd Lamme Goedzak daar ook gebrouwen. In 2007 vestigde de Scheldebrouwerij zich in België en wordt het bier daar gebrouwen en gepromoot als "Belgisch bier" om de export te bevorderen.[1]

Het bier[bewerken | brontekst bewerken]

Lamme Goedzak is een donkerblond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 7%. Het wordt gebrouwen sinds 1995.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]