Lanakerveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lanakerveld
Buurt van Maastricht
Map - NL - Maastricht - Wijk 03 Buitenwijk Noordwest - Buurt 04 Lanakerveld.svg
Kerngegevens
Gemeente Maastricht
Wijk Noordwest
Coördinaten 50°52'46"NB, 5°39'57"OL
Oppervlakte 81 ha.  
Inwoners
(2017)
70[1]
Overig
Postcode(s) 6218
Buurtnummer 09350304
Portaal  Portaalicoon   Maastricht

Lanakerveld is een van de 44 buurten van de Nederlandse stad Maastricht. Het dunbevolkte gebied in het noordwesten van de gemeente bestaat voornamelijk uit landbouwgronden.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Lanakerweg met links Oud-Caberg en rechts Lanakerveld. Het woonwijkje ligt aan de Kozakkenweg. De windturbines staan op Belgisch grondgebied

Lanakerveld ligt ingeklemd tussen de buurten Oud-Caberg in het westen en Belvédère in het oosten. Aan de noordkant ligt de Belgische grens met het dorp Smeermaas (deelgemeente van Lanaken).[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op diverse plaatsen in het Lanakerveld zijn in 2008 bij opgravingen sporen van Bandkeramiekers-nederzettingen (±5000 v.Chr.) teruggevonden. Ook werden sporen aangetroffen uit de Michelsbergcultuur (±4000 v.Chr.).

Plannen[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is jarenlang onbebouwd gebleven omdat hier het zogenaamde Cabergkanaal geprojecteerd was. In 2013 werd definitief van deze plannen afgezien. Eind 20e eeuw bestonden er plannen om in Lanakerveld een grootschalige nieuwbouwwijk te realiseren. Door de geringe bevolkingsgroei van Maastricht en veranderde stedenbouwkundige inzichten (inbreiding in plaats van uitbreiding), werd geleidelijk duidelijk dat deze wijk er niet zou komen. In het eerste decennium van de 21e eeuw werden plannen ontwikkeld om het gebied te betrekken bij het Vlaamse initiatief om langs het Albertkanaal bij Lanaken het grensoverschrijdend bedrijventerrein 'Lanaekerveld' te realiseren. Op Nederlands grondgebied zou 36 hectare voor zogenaamde "gemengde bedrijvigheid" worden bestemd. De uitgave hiervan zou in fases plaatsvinden. Ook deze plannen gingen niet door.

In 2018 besloot het Maastrichtse gemeentebestuur om in het Lanakerveld 32 hectare te reserveren voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit in het kader van het doel van de gemeente Maastricht om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn. De panelen zullen door middel van een drie meter hoge groene afscheiding zoveel mogelijk aan het zicht worden onttrokken.[3] In de directe omgeving staan op Belgisch grondgebied al enkele windturbines.

Aan de noordkant wordt het gebied doorsneden door de goederenspoorlijn Maastricht-Lanaken. Er bestaan vergevorderde plannen om deze spoorlijn geschikt te maken voor personenvervoer (zie sneltram Hasselt - Maastricht).

Zie de categorie Lanakerveld (Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.