Land en Bosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
1900, Collectie Six, 's-Graveland - 's-Graveland - 20084384 - RCE.jpg
Theekoepel

Land en Bosch is een landgoed aan de Leeuwenlaan 40 in 's-Graveland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is een kleine buitenplaats met ongeveer 3,5 ha grond. Het huidige landhuis dateert uit het begin van de 20ste eeuw.

Na het overlijden van Jhr Dr J.P. Six in 1899 komen Jagtlust met de achterbossen en Land en Bosch (ook langs de Leeuwenlaan) toe aan zijn jongste zoon Jhr Willem Six van Wimmenum.

Christengemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren vijftig wordt Land en Bosch een conferentieoord van De Christengemeenschap.

De Christengemeenschap heeft geen geld om de theekoepel uit de 18e eeuw te restaureren en verkoopt deze voor een gulden aan de gemeente 's-Graveland. De restauratie start in 1958. In 2003 door de gemeente (inmiddels Wijdemeren) weer terugverkocht aan de Christengemeenschap voor € 35.000.

De gemeenschap gebruikte de kapel tot en met 9 september 2007 voor de eredienst. Sindsdien worden de diensten gehouden in de voormalige gereformeerde kerk aan de Veldweg 1 te Bussum.

Natuurmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

In december 2007 wordt Natuurmonumenten eigenaar van het landgoed. Er is nu een biologisch-dynamische tuinderij en zorgboerderij onder leiding van Sijmen Brandsma en Sissie Haijtema. Sinds 1949 worden hier groenten, fruit, bloemen en asperges geteeld. De producten worden in hun eigen winkel verkocht. In 2009 is de wijngaard geopend. Deze heeft 1800 wijnstokken, waaraan uiteindelijk de witte druif Solaris zal groeien.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het verleden werden in de kapel exposities gehouden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]