Land van Cuijk (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Land van Cuijk (streek) in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Land van Cuijk
Toekomstige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Coördinaten 51°36'NB, 5°48'OL
Overig
Ontstaan uit Vlag Boxmeer Boxmeer
Vlag Cuijk Cuijk
Vlag Sint Anthonis Sint Anthonis
Vlag Mill en Sint Hubert Mill en Sint Hubert
Vlag Grave Grave
Website www.gemeentelandvancuijk.nl
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Land van Cuijk is een toekomstige gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente zal op 1 januari 2022 ingesteld worden door een fusie van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave.

De fusiegemeente zal circa 90.000 inwoners gaan tellen, een oppervlakte van 351.87 km² beslaan, en uit 33 kernen bestaan.[1] Boxmeer is daarvan de grootste plaats, vóór Cuijk en Grave. Qua grondgebied wordt Land van Cuijk de grootste gemeente van de provincie Noord-Brabant.

De gemeente is vooral op de stad Nijmegen georiënteerd. In het gehele toekomstige gemeente wordt een Brabants-Gelders overgangsdialect gesproken, het Kleverlands (c.q. "Land-van-Cuijks").

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

Gem-LandvanCuijk-OpenTopo.jpg

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Land van Cuijk verwijst naar het gelijknamige voormalige heerlijkheid. De heerlijkheid werd begrensd door de Maas en de Peel. Het land van Cuijk bestond uit twee gebieden die van elkaar gescheiden werden door de heerlijkheid Boxmeer.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het Land van Cuijk bevindt zich in de Slenk van Venlo ten oosten van de Peel, waar ook de Maas door stroomt. Van west naar oost is er een laaggelegen broekgebied (een vroeger Maasdal waar nu de Lage Raam door stroomt), en een langgerekte dekzandrug die overgaat in het huidige Maasdal.

Langs de Maas liggen veel weilanden, al sinds eeuwen omgeven door de maasheggen: meidoornhagen die in mei in bloei staan. Deze zijn door hun unieke karakter een cultureel erfgoed. Naast de Maasheggen kent het land van Cuijk ook veel heide, waterplassen en bossen.

Het land van Cuijk was een arme streek. De boerderijen en dorpen waren gebouwd op zandruggen, die een soort eilanden vormden te midden van heide, waar het vee werd gehoed en hoogveen moerassen, waar turf werd gewonnen. Dit waren gemeenschappelijke gronden, die niet aan personen maar aan dorpen toebehoorden. De Maas overstroomde vrijwel iedere winter en bevroor bovendien vaak. Tussen Cuijk en Grave werd de dijk bij hoog water doorgebroken, zodat een extra Maastak ontstond, de Beerse Overlaat, die zich bij 's-Hertogenbosch weer bij de hoofdstroom voegde. Dit gebied behoorde echter voornamelijk tot het kwartier van Maasland van de meierij van 's-Hertogenbosch.

Vanaf 1850 werd de ontginning van de gemene gronden serieus ter hand genomen, waardoor ze in weiland en bos veranderden. Afwateringskanalen werden gegraven, verharde wegen werden aangelegd en nieuwe dorpen werden gesticht, met als laatste Landhorst. De infrastructuur werd in de loop van honderd jaar sterk verbeterd, zoals nog met aanleg van A73 en A77. Optimalisering van de landbouw met behulp van kunstmest en de intensieve vormen van veehouderij brachten in de 20e eeuw welvaart in het gebied.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Eind december 2018 hebben de gemeenteraden van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis het plan van aanpak ‘Opschalen en verbinden’ vastgesteld. Met daarin een marsroute om te komen tot een herindelingsontwerp- en advies per 1 januari 2022. De gemeente Mill en sint Hubert heeft zich hier op 30 januari 2020 bij aangesloten.[2]

Nadat advies ontvangen was van de Raad van State werd op 4 november 2020 een herindelingswetsontwerp ingediend bij de Tweede Kamer. Op 11 februari 2021 heeft de Tweede Kamer het wetsontwerp aangenomen.[3]

De gemeente Grave heeft een volksraadpleging plaats laten vinden. Uit deze volksraadpleging blijkt dat de bevolking in meerderheid de gemeente Grave niet wil behouden, waardoor de gemeenteraad heeft besloten aansluiting te zoeken bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.[4] De bevolking van de gemeente Grave heeft in een referendum met grote meerderheid aangegeven aan te willen sluiten bij deze nieuwe gemeente.[5] Grave mag meteen per 2022 meedoen in Land van Cuijk.[6]

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel op 13 juli 2021 aangenomen.[7]

Verkiezing 2021[bewerken | brontekst bewerken]

De herindelingsverkiezing voor de gemeenteraad van Land van Cuijk die op 1 januari 2022 aantrad, werd gehouden op 24 november 2021. De opkomst bedroeg 50%. De zittingsperiode van de gemeenteraad loopt t/m de gemeenteraadsverkiezingen van 2026; de nieuwe gemeente Land van Cuijk zal daarom niet deelnemen aan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in 2022.