Landfill mining

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Landfill mining (LFM) is een proces waarbij materialen en energie worden gewonnen uit afval dat wordt opgegraven uit een vuilnisstortplaats. Hierbij wordt ook land vrijgemaakt voor ander gebruik.[1] Het achterliggende idee is dat een stortplaats soms meer voor de mens nuttige materialen bevat dan een mijn waar erts wordt gedolven.

Geschiedenis[bewerken]

De 80 m hoge afvalberg van Hiriya

De eerste toepassing van landfill mining gebeurde in 1953 in de stortplaats Hiriya bij Tel Aviv. Het afval werd opgegraven en gezeefd in een roterende trommelzeef. De fijne fractie werd gebruikt als bodemverbeteraar. Die fijne fractie bevatte nog veel glas, maar voor plantages van citrusvruchten vormde dat geen beletsel. Uit de grove fractie werden metalen herwonnen.

Pas in de jaren 80 en de jaren 90 is de techniek in de Verenigde Staten verschillende keren toegepast.[2]

Methode[bewerken]

Een graafmachine of een wiellader graaft in de stortplaats en het opgegraven materiaal wordt met een kiepwagen of met een transportband naar trommelzeven gevoerd. Doorgaans is er eerst een grove trommelzeef en dan een fijne trommelzeef, zodat drie fracties ontstaan. Uit de middelste fractie wordt dan met een bovenbandmagneet ijzerschroot verwijderd voor afvoer naar de staalindustrie. Soms wordt met een wervelstroomscheider met een windshifter ook non-ferrometaal zoals aluminium verwijderd. Soms wordt door manueel sorteren of met lasertechnologie en windshifters harde plastics zoals HDPE uit het afval verwijderd.

Geurhinder[bewerken]

Om geurhinder te beperken wordt het bedrijf dikwijls stilgelegd gedurende de warmste maanden. Dikwijls werkt een sproeiwagen nabij de plaats waar gegraven wordt om stof en geur te beperken.

Residu[bewerken]

Dat wat overblijft, heet refuse-derived fuel en wordt omgezet naar energie. Dat kan in een roosteroven, een wervelbed of met plasmavergassing.

Nederland en Vlaanderen[bewerken]

In Nederland zijn er 3800 stortplaatsen en Essent milieu van de firma Essent overwoog landfill mining toe te passen op een van hun stortplaatsen nabij Eindhoven.[3] Er hebben van overheidswege discussies plaatsgevonden met de provincie Noord-Brabant, echter volgde er geen concreet project. Essent milieu is inmiddels overgenomen door Attero. In Vlaanderen komen 850 stortplaatsen in aanmerking.[4] Een consortium van wetenschappers en bedrijven overweegt om dit toe te passen voor de stortplaats van Remo milieubeheer te Houthalen-Helchteren.[5][6]