Landgoed Hoevelaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Landgoed Hoevelaken
Natuurgebied
Landgoed Hoevelaken (Gelderland)
Landgoed Hoevelaken
Situering
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Hoevelaken
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 27′ OL
Foto's
Huis Hoevelaken

Landgoed Hoevelaken is een lang, smal stuk veenland dat rond het jaar 1000 werd ontgonnen. Er werden toen lange sloten gegraven van de Hoevelakense Beek in noordelijke richting tot aan de Laak bij Nijkerkerveen. Door enkele percelen samen te voegen, ontstond het landgoed in zijn huidige vorm, ongeveer drie kilometer lang en niet meer dan 375 meter breed.

Het landgoed bestaat uit weilanden, loofbos, waterpartijen en lanen. Dwars door het landgoed loopt een zandrug, door inklinking is het veen in de loop der jaren gezakt zodat de zandrug daar nu bovenuit steekt. De weg Hoevelaken-Nijkerk loopt dwars door het landgoed.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 1132 werd de naam Hoevelaken vermeld en in 1402 werd de heerlijkheid Hoevelaken beschreven als bezit van de familie Van Zuylen, die het in leen had van de Gelderse hertogen. Een paar jaar later werd er geschreven over kasteel Hoevelaken. In de 17de eeuw ging het landgoed door vererving over naar de familie Van Lynden. Nadat het kasteel in het Rampjaar door Franse invallende militairen verwoest was, werd er in 1679 een nieuw huis gebouwd, iets noordelijker. Een latere generatie liet een centraal gelegen laan aanplanten en maakte daar een park omheen.

19de en 20ste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In 1834 werd de familie Schimmelpenninck van der Oye eigenaar. In 1926 werd het landgoed verkocht aan dr. C.J.K. van Aalst, president van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Hij liet een nieuw huis bouwen door de architecten Johannes en Marie Adrianus van Nieukerken, die ook het NHM-kantoor op de Kneuterdijk 1 in Den Haag hadden ontworpen.

Het park werd in 1927 in landschapstijl ingericht door Pieter Wattez (1871-1953). Er kwam een grote waterpartij en een klein sterrenbos, zoals toen in de mode was. De kleinkinderen van Van Aalst verkochten het landhuis in de jaren zestig van de twintigste eeuw aan het Bouwfonds en het grootste gedeelte van het bos aan het Geldersch Landschap.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat het landgoed een hoog- en een laaggelegen deel heeft, zijn er veel verschillende planten en bomen. Ook zijn er honderdvijftig soorten paddenstoelen aangetroffen. Ook leven er ringslangen en allerlei soorten vleermuizen.