Lange Hezelstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lange Hezelstraat
Lange Hezelstraat
Geografische informatie
Locatie       Nijmegen
Stadsdeel Centrum
Wijk Benedenstad
Postcode 6511CA - 6511CN
Algemene informatie
Genoemd naar Hees

De Lange Hezelstraat is een straat in het centrum van Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. In het verlengde ervan ligt de Stikke Hezelstraat, waarbij stikke "steile" betekent.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lange Hezelstraat 99-101 jugendstil c. 1910

De Lange Hezelstraat staat bekend als de oudste winkelstraat van Nederland. Sinds 1880 is de straat echter pas een winkelstraat, erg correct is die benaming dan ook niet. In 1310 wordt de straat samen met de huidige Stikke Hezelstraat nog Hesestraet genoemd.[2] Zoals de naam al aangeeft was het in die tijd een weg naar het dorpje Hees. Bij de Nieuwe Hezelpoort eindigt de straat. Vanwege de stadspoort zaten veel herbergen in de straat, dit verklaart ook waarom er altijd veel horeca in de straat heeft gelegen. De Grote Markt was in de middeleeuwen het sociaal-economisch middelpunt van de stad. Marktlui vestigde zich om die reden in de Hezelstraat. Langzaam aan ontstonden zo de eerste winkels in de Hezelstraat.[3]

Vrede van Nijmegen[bewerken | brontekst bewerken]

Veel diplomaten en buitenlandse afgezanten verbleven in herbergen en huizen aan de Lange Hezelstraat tijdens de onderhandelingen van de Vrede van Nijmegen (1676 tot 1679). De Zweedse delegatie, onder leiding van graaf Bengt Oxenstierna, verbleef twee jaar lang in een herberg aan de Lange Hezelstraat 14-16.[4]

Straat panden[bewerken | brontekst bewerken]

De straat heeft nog verschillende 15e-, 16e- en 17e-eeuwse panden. Veel van de gevels dateren van latere datum. Toch is het straatbeeld vrijwel uniek in Nijmegen. De reden hiervoor is dat de panden in de straat ondanks het bombardement op Nijmegen grotendeels gespaard zijn gebleven. De panden geven zodoende een goed beeld van de verschillende vooroorlogse bouwstijlen. De Lange Hezelstraat herbergt eveneens verschillende historische winkelpanden. Alle panden zijn aangewezen als gemeente- respectievelijk Rijksmonument, het meest opvallende is Lange Hezelstraat 41a, ontworpen door de Nijmeegse architect Derk Semmelink. In 2018 is een damesboetiek gevestigd in dit kort daarvoor geheel gerenoveerde pand.

Een aantal panden in de Lange Hezelstraat zijn voorzien van vogelmotiefdecoraties in jugendstil of art nouveau. De vogels lijken op papegaaien of kaketoes.

De straat heeft sinds de herinrichting van 2008 een bestrating met natuurstenen en vernieuwde straatverlichting en fietsenstallingen. Daarnaast zijn er zitelementen aan de straat toegevoegd en zorgen bomen voor een groenere uitstraling.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Gedenksteen W.L.P.A. Molengraaff, Lange Hezelstraat 16
  • De Utrechtse jurist en hoogleraar W.L.P.A. Molengraaff is geboren in het pand Lange Hezelstraat 14-16. De afdeling privaatrecht van de Universiteit Utrecht heeft haar onderzoeksinstituut naar hem vernoemd. Daarnaast bestaat er in Utrecht een Molengraaff-prijs.
  • Op het winkelpand op de Lange Hezelstraat 101 staat de naam ‘Hezelburcht’. Dit is waarschijnlijk de oude huisnaam waar de familie van Hezel zich vroeger gevestigd had of waar de burcht van de van Hezels gelegen heeft.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lange Hezelstraat (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.