Lange Hezelstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lange Hezelstraat
Lange Hezelstraat 41a - A.D.A. van Dungen, architect D. Semmelink
Lange Hezelstraat 41a - A.D.A. van Dungen, architect D. Semmelink
Geografische informatie
Locatie       Nijmegen
Stadsdeel Centrum
Postcode 6511CA - 6511CN

De Lange Hezelstraat is een straat in het centrum van Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken]

De Lange Hezelstraat staat bekend als de oudste winkelstraat van Nederland. Sinds 1880 is de straat echter pas een winkelstraat, erg correct is de benaming dan ook niet. In 1334 wordt de straat samen met de huidige Stikke Hezelstraat nog Hesestraet genoemd. Zoals de naam al aangeeft was het in die tijd een weg naar het dorpje Hees. Bij de Nieuwe Hezelpoort eindigt de straat. De straat heeft nog verschillende 15e-, 16e- en 17e-eeuwse panden. Veel van de gevels dateren van latere datum. Toch is het straatbeeld vrijwel uniek in Nijmegen. De reden hiervoor is dat de panden in de straat ondanks het bombardement op Nijmegen grotendeels gespaard zijn gebleven. De panden geven zodoende een goed beeld van de verschillende vooroorlogse bouwstijlen. De Lange Hezelstraat herbergt eveneens verschillende historische winkelpanden. Alle panden zijn aangewezen als gemeente- respectievelijk Rijksmonument, het meest opvallende is Lange Hezelstraat 41a, ontworpen door de Nijmeegse architect Derk Semmelink. In 2018 is een damesboetiek gevestigd in dit kort daarvoor geheel gerenoveerde pand.

Een aantal panden in de Lange Hezelstraat zijn voorzien van vogelmotiefdecoraties in Jugendstil of art nouveau. De vogels lijken op papegaaien of kaketoes.

De straat heeft sinds de herinrichting van 2008 een bestrating met natuurstenen en vernieuwde straatverlichting en fietsenstallingen. Daarnaast zijn er zitelementen aan de straat toegevoegd en zorgen bomen voor een groenere uitstraling.

Trivia[bewerken]

  • De Utrechtse jurist en hoogleraar W.L.P.A. Molengraaff is geboren in het pand Lange Hezelstraat 14-16. De afdeling privaatrecht van de Universiteit Utrecht heeft haar onderzoeksinstituut naar hem vernoemd. Daarnaast bestaat er in Utrecht een Molengraaff-prijs.
  • Op het winkelpand op de Lange Hezelstraat 101 staat de naam ‘Hezelburcht’. Dit is waarschijnlijk de oude huisnaam waar de familie van Hezel zich vroeger gevestigd had of waar de burcht van de van Hezels gelegen heeft.

Externe link[bewerken]