Lange Viestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lange Viestraat
Lange Viestraat gezien vanaf de Potterstraat
Lange Viestraat gezien vanaf de Potterstraat
Geografische informatie
Locatie       Binnenstad Utrecht
Begin Vredenburg
Eind Oudegracht
Lengte 0,1 km
Algemene informatie
Bestrating Asfalt
Bebouwing Winkels
Opvallende gebouwen Voormalig Galeries Modernes
Hotel Smits
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Lange Viestraat is een straat in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht. De circa 100 meter lange straat loopt vanaf het Vredenburg tot de Oudegracht met de Viebrug.

In de middeleeuwen werd vanuit het westen door de Veestraat (Viestraat) vee naar de Neude gebracht voor de aldaar gehouden markt. Omstreeks 1400 bevonden zich wedden ter hoogte van de Viebrug. Omstreeks 1800 heette de straat Lange Viesteeg. Tot 1949 reden er trams door de straat. Tussen 1925 en 1940 zijn de straat en de in het verlengde liggende Viebrug en Potterstraat aanzienlijk verbreed. De verbreding bracht veel sloop met nieuwbouw langs een teruggetrokken rooilijn en meer ruimte voor het verkeer.

Anno 2011 maakt de Lange Viestraat deel uit van de Binnenstadsas, met vrije busbanen, veel winkelend publiek en moderne gebouwen. In juni 2013 werd, op initiatief van GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg het eerste Nederlandse regenboogzebrapad aangelegd, ter ere van het Midzomergracht Festival en Roze Zaterdag. Eerder hadden steden als Sydney en Tel Aviv een vergelijkbaar zebrapad.

Varia[bewerken]

In het verleden bestond ook nog in Wijk C de Korte Viestraat, tot die in 1940 hernoemd werd tot St. Jacobsstraat.