Langeraar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Langeraar
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Langeraar
Langeraar
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Nieuwkoop
Coördinaten 52° 12′ NB, 4° 43′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) 2510
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Langeraar is een dorp in de gemeente Nieuwkoop, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 2510 inwoners (2012).

Het dorp is gelegen in het noordwesten van de gemeente Nieuwkoop, ten zuiden van de Wassenaarsche Polder en aan de 3 Langeraarsche Plassen.

Scholen[bewerken]

  • Katholieke basisschool Aeresteijn

Geschiedenis[bewerken]

Het huidige Langeraar valt vooral op door de enorme, monumentale katholieke kerk in het centrum, de Heilige Adrianus Kerk. Oorspronkelijk lag Langeraar in het verlengde van de Aardamseweg in Ter Aar. Bij het Braassemermeer brak in januari 1788 een dijk door, waarna het oude Langeraar over nagenoeg de hele lengte werd weggevaagd. Op de huidige plaats van het hervormde kerkje bij het gemeentehuis in Ter Aar stond oorspronkelijk de katholieke kerk van Langeraar. Na de overstroming is Langeraar weer opgebouwd op de huidige plaats, westelijk van de Langeraarse Plassen. Deze plassen zijn ooit ontstaan door het uitgraven van veen om turf te winnen. In Langeraar zijn wel kwekerijen gevestigd (geweest), maar er zijn meer boeren dan kwekers. De Langeraarseweg is de centrale weg door de Langeraarse lintbebouwing. In Langeraar staat ook sinds de zestiger jaren het verzorgingshuis De Aarhoeve, waar ouderen worden verpleegd. Rond het verzorgingshuis zijn veel aanleunwoningen gebouwd, waarbij de bewoners kunnen steunen op de service van de Aarhoeve. In 2012 is begonnen met de nieuwbouw van de Aarhoeve.

Sport en recreatie[bewerken]

Deze plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad geheten. Komende vanaf Woubrugge kruist de route Langeraar aan de zuidzijde van de Langeraarse Plassen en vervolgt de route richting Nieuwveen.

Traditioneel is er in Langeraar altijd ‘veel te doen’. De laatste week van augustus is gereserveerd voor de Langeraarse Tentfeesten en de kermis. In het tweede weekend van september vindt de Langeraarse braderie plaats. Ook op het gebied van sport zijn de Langeraarse inwoners actief. Er is veel waterrecreatie: er zijn veel vissers en er worden zeil- en surfwedstrijden gehouden. Aan de noordkant van de Langeraarse Plas is op openbaar terrein de Surfclub gevestigd, waar leden en niet-leden hun surfplanken te water kunnen laten. In een strenge winter wordt er een plassentocht georganiseerd, waarbij de deelnemers van deze toertocht ongeveer tien kilometer over de drie plassen schaatsen. Als het heel hard vriest is het tijd voor de 3-provinciëntocht: honderd kilometer schaatsen vanuit Langeraar via Leimuiden, de Westeinderplassen, Kudelstaart, Uithoorn, De Hoef, de Nieuwkoopse Plassen, Aarlanderveen, het Aarkanaal, via de Vijfgatenbrug, de Leidsche Vaart, Roelofarendsveen naar Ter Aar. Op diverse punten zijn er opstaplocaties.

In de Langeraar is er één carnavalsvereniging: De Plasduikers. Wegens ruimtegebrek houden de Plasduikers hun carnavalsfeest in sporthal De Vlinder in de kern Ter Aar onder de noemer 'Vlinderfeesten', maar toch blijft Langeraar de ‘Brabantse’ kern.

Overige sport/recreatie(clubs) in Langeraar:

  • Voetbalvereniging Altior (www.altior.nl)
  • Tennisclub TC
  • Scouting Welverro
  • Manege Vosseburch
  • Muziekvereniging Arti et Religioni
  • Carnavalsvereniging De Plasduikers
  • Jongerencentrum De Schakel
  • Parochiehuis Parola

Geboren in Langeraar[bewerken]

Foto's[bewerken]

Langeraar kerk.jpg

Zie ook[bewerken]