Langerak (Zuid-Holland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Langerak
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Langerak
(Details)
Langerak (Zuid-Holland)
Langerak
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Molenlanden
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 53′ OL
Algemeen
Inwoners (2020-01-01) 1.660[1]
Overig
Postcode 2967
Netnummer 0184
Woonplaatscode 1808
Belangrijke verkeersaders N216
Detailkaart
Kaart van Langerak
Locatie in de voormalige gemeente Liesveld
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Langerak is een dorp in de gemeente Molenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is gelegen in de Polder Langerak in de Alblasserwaard, aan de Lek. Langerak ligt tussen Nieuwpoort en Tienhoven aan de Lek. Tot en met 1985 was het een zelfstandige gemeente.

Etymologie[bewerken | bron bewerken]

Een rak is een recht stuk in een rivier. Bij langerak was een lang recht stuk in de Lek, hier kon een lang rak worden gevaren.

De naam Langerak komt in Nederland vijf keer voor. In Duitsland komt Longerich (in Keulen) voor en Longridge in het Verenigd Koninkrijk. De betekenis is steeds dezelfde, namelijk een verhoogde lange rug (vaak zand) in het landschap in de nabijheid van een rivier.[bron?]

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

In Langerak stond de al in de 13e eeuw genoemde burcht van de Heren van Langerak, eerst woonden hier de Van Langeraks, later de Van Boetzelaers. In de 18e eeuw is het slot gesloopt. Nu rest nog grasland, maar de locatie is in het terrein nog herkenbaar. In 1820 was er een dijkdoorbraak ten oosten van de Nederlands-hervormde kerk, met als gevolg het onderlopen van de Alblasserwaard. Hier is nog een wiel zichtbaar. Vroeger was hennepteelt een belangrijke bron van inkomsten. Later ging men geheel over op de veehouderij.

Molens[bewerken | bron bewerken]

Geboren[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Rijksmonument De Westermolen, RCE 1984.