Langerbrugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Langerbrugge
Plaats in België Vlag van België
Langerbrugge
Langerbrugge
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Evergem Evergem
Coördinaten 51° 7′ NB, 3° 44′ OL
Detailkaart
Langerbrugge
Langerbrugge
Locatie in Oost-Vlaanderen
Foto's
Langerbrugge Eilanderskaai 5-7-2011.png
Portaal  Portaalicoon   België

Langerbrugge is een plaats in de Gentse kanaalzone in België. Langerbrugge vormt samen met Kerkbrugge, waarmee het aaneengegroeid is, de woonkern Kerkbrugge-Langerbrugge die deel uitmaakt van de gemeente Evergem. Langerbrugge ligt aan de westelijke zijde van het kanaal Gent-Terneuzen.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Langerbrugge komt van de naam van een brug die over de Durme aangelegd was. Deze werd door de Sint-Baafsabdij aangelegd om hun domeinen "Sloten" en "Marca" te verbinden. De bouw van de elektriciteitscentrale Centrales Electriques des Flandres in 1913 hielp de industriële revolutie in Langerbrugge op gang en stimuleerde de industrie in de kanaalzone aldaar.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Elektriciteitscentrale Langerbrugge[bewerken]

De wortels van de elektriciteitscentrale Centrales Électriques des Flandres et du Brabant of CEFB van Langerbrugge gaan terug tot in 1913. In 1956 ging ze over in de handen van Ebes. De centrale lag aan de basis van de industriële ontwikkeling van de kanaalzone Gent-Terneuzen. De fabriek werd uitgebaat door Electrabel.

In 1959 werd een centrale in gebruik genomen die steenkool, stookolie en aardgas als brandstoffen stookte. De huidige centrale bestaat uit twee eenheden: een ketel en een tegendrukstoomturbine met alternator (Groep 20), opgestart in 1974 om stoom te leveren aan de papierfabrieken van Langerbrugge, en een gasturbine met alternator en een recuperatieketel met naverbranding (Groep 30). Vandaag[wanneer?] levert de fabriek elektriciteit voor algemeen verbruik en processtoom aan de omliggende bedrijven (StoraEnso, Kronos, en Algist Bruggeman). Sinds 1 januari 2010 is ook dit tijdperk afgesloten met het stoppen van de stoomproductie voor de bedrijven StoraEnso en Algist Bruggeman, waardoor de tegendrukstoomturbine, gasturbine en recuperatieketel geen dienst meer doen. Binnenkort[wanneer?] start daar een nieuw deel van de geschiedenis van Langerbrugge met de opstart van twee nieuwe vlampijpketels als stoomvoeding voor Kronos.

De fabriek huisvest ook het Energeia-Museum, waar bewaarde stoommachines en stoomturbines tentoon worden gesteld. De directie van Electrabel heeft echter besloten het museum niet langer publiek toegankelijk te houden.[bron?]

Verkeer en vervoer[bewerken]

Er is een spoorwegstation, aan de spoorlijn 55. De lijn is niet meer in gebruik voor personenvervoer; op de spoorlijn rijden enkel goederentreinen. Het station staat momenteel[wanneer?] te verkommeren. Het is sinds 2004 beschermd omwille van zijn industrieel-archeologische en historische waarde.[bron?]

Een gratis veerdienst verzorgt de verbinding tussen Langerbrugge en Oostakker over het kanaal Gent-Terneuzen. Het veer is toegankelijk voor voetgangers, fietsers, en voertuigen met een maximum totaal gewicht van 20 ton en een maximale lengte van 20 m. Het is alle dagen in bedrijf van 4u30 tot 23u20.

Externe link[bewerken]