Langnek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Langnek na een opknapbeurt (16 april 2013).
Langnek met gestrekte nek (4 november 2014).

Langnek is een populaire attractie van het eerste uur in het Sprookjesbos van de Efteling. Hij is een figuur uit het sprookje De zes dienaren van de Gebroeders Grimm (KHM134) en is sinds het begin een officieuze mascotte van het park, naast Holle Bolle Gijs en de kabouter Kleine Boodschap. Langnek staat daarom veelvuldig afgebeeld op allerlei souvenirs van het park.

Het sprookje bij Langnek wordt doorlopend verteld door Peter Reijnders. Het oorspronkelijke ontwerp van de reus was van Anton Pieck. De huidige Langnek dateert uit eind jaren zeventig en is een ontwerp van Ton van de Ven.

De lengte van de nek is 4,8 meter en is nooit spectaculair veranderd. In de loop der tijd zou hij een aantal keren zijn verlengd vanwege de bomen om hem heen die gegroeid zijn, maar aangezien Langneks hals er op oude foto's er niet veel korter uitziet dan nu en het een hels karwei zou zijn om de kuil waar de nek in gaat onder de steen van Langnek dieper uit te graven, is dit waarschijnlijk een gerucht dat berust op onjuistheden.[bron?]

Langnek is in de Efteling te vinden als het derde sprookje op de route van het Sprookjesbos, na het Kabouterdorp en voor het huisje van de grootmoeder van Roodkapje. Tegenover Langnek was jarenlang een horecapunt gevestigd, Kogeloog, dat na lange tijd gesloten te zijn, weer open is.

Langnek is een van de tien sprookjes van het eerste uur.[1] Drie jaar later, in 1955, is er rond Langnek een vijvertje gegraven.

Sinds de eerste Winter Efteling werd Langnek van oorwarmers voorzien. In 2018 werden de oorwarmers vervangen door een muts die op 14 november werd gebreid in het IJspaleis. [2]

In april 2013 kreeg Langnek een grote onderhoudsbeurt en onderging een metamorfose omdat het hoofd en ogen niet meer heen en weer gingen. De nek en het hoofd hebben een nieuwe kleur gekregen óf zijn vervangen. De steen waar hij op zit én het vijvertje om hem heen zijn helemaal aangepast. Vroeger werd hij omgeven door grote, lange bamboestokken. Nu is deze bamboe verwijderd en zijn er meer bomen geplant. Op 17 april 2013 is Langnek weer gaan bewegen.

Trivia[bewerken]

  • In het poppenkastspel kon de nek van van de stokpop Pierlala ook groeien en krimpen, zodat het doodshoofd ver boven de poppenkast uitstak.
  • In het Kiekeboealbum De pili-pili pillen groeit Balthazars nek ook als gevolg van neveneffecten van een medicijn dat hij gebruikt heeft. Wanneer dit gebeurt vergelijkt hij zichzelf met Langnek uit De Efteling.
  • Langnek wordt vaak foutief Lange Jan genoemd.
  • In de volksmond wordt een giraffe vaak aangeduid als langnek.
  • De eerste directeur van de Efteling (Joop Salet) heeft model gestaan voor het hoofd van Langnek.[bron?]