Laparoscopie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Laparoscopie van eileiders

Laparoscopie is in de heelkunde de inspectie van de buikholte op een minimaal-invasieve methode, ook wel minimaal-invasieve chirurgie genoemd.

Laparoscopie kan worden uitgevoerd door de chirurg, uroloog en de gynaecoloog. Met de patiënt onder narcose wordt er een incisie gemaakt in de onderste rand van de navel. Hierin wordt met een naald koolzuurgas CO2 in de buikholte geblazen. Daarna wordt de naald eruit gehaald en met behulp van een trocart (een soort priem) een opening gemaakt in de buikholte via de incisie. Hierdoor gaat de laparoscoop (endoscoop voor de buik) waarmee de buikholte geïnspecteerd kan worden. Eventueel worden er nog meer openingen gemaakt waardoor instrumenten (zuigers, tangen, scharen, coaguleerapparatuur, naaldvoerders, etc) heen kunnen. Lokalisatie is afhankelijk van de ziekte en het (behandelings)plan.

Een recente techniek is laparo-endoscopic single-site-chirurgie (LESS). Met de LESS-techniek wordt geopereerd via 1 opening in plaats van 3, 4 of 5 openingen. De opening van 2 cm wordt meestal gemaakt ter hoogte van de navel. Hierbij blijft na verloop van tijd meestal geen enkel litteken over omdat het enige litteken wegvalt in de navel. De techniek is in principe toe te passen bij alle operaties die via de gewone laparoscopie uitgevoerd kunnen worden.

Laparoscopische behandelingen[bewerken]

In de algemene chirurgie
In de gynaecologie

Veterinaire geneeskunde[bewerken]

De techniek van de laparoscopie (= het kijken in de buik) is al lange tijd in gebruik binnen de humane geneeskunde. Binnen de veterinaire geneeskunde is deze techniek pas 15 jaar in gebruik in Nederland. In eerste instantie werden alleen proefhonden laparoscopisch behandeld. Later werden ook andere patiënten succesvol behandeld. De grondleggers van de veterinaire laparoscopie in Nederland waren drs. M. Hoynck van Papendrecht van Dierenkliniek 't Westland in Naaldwijk en dr. R. Nickel van de Universiteit Utrecht. Inmiddels zijn duizenden honden en katten laparoscopisch behandeld. Er zijn verschillende indicaties bij onze gezelschapsdieren die laparoscopisch behandeld kunnen worden. Het is heel goed mogelijk om een teefje of poes laparoscopisch te castreren (ook wel steriliseren genoemd). Ook is het een heel mooie methode om honden en katten met een niet ingedaalde testikel (= cryptorch)te behandelen. In een aantal praktijken in Nederland wordt ook via een laparoscopisch geassisteerde techniek de maag vastgezet bij die honden die een risico lopen op een maagdraaiing. De grote voordelen van de laparoscopische techniek liggen hierin dat de hersteltijd na de operatie drastisch verkort wordt. Dit wordt deels veroorzaakt door het geringe wondoppervlak (er wordt vaak door gaatjes van 5 mm gewerkt) en door de geringere narcose-diepte benodigd voor de laparoscopie.

Complicaties[bewerken]

Externe links[bewerken]