Laparotomie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een laparotomie is een operatie, waarbij de buik (het abdomen) geopend wordt via een incisie (snee) in de buikwand. Tomie betekent snijden. Een andere naam is coeliotomie.

Terminologie[bewerken]

Bij een diagnostische laparotomie (ook wel proeflaparotomie genoemd), is de veroorzaker van de buikproblemen onbekend en is een laparotomie de beste manier om de oorzaak te vinden.

Bij de therapeutische laparotomie, is de oorzaak bekend zoals bijvoorbeeld een maagperforatie of coloncarcinoom (dikkedarmkanker) en wordt de laparotomie gebruikt om het probleem op te lossen. Meestal wordt de term laparotomie gebruikt voor de diagnostische procedure. Als men therapeutisch opereert wordt de laparotomie gezien als de manier om toegang tot de buik te krijgen en wordt het bijvoorbeeld een hemicolectomie rechts genoemd.

Anatomische ruimtes[bewerken]

Afhankelijk van de plaats van de incisie (snee) zijn diverse organen in de buik te bereiken. Dit zijn:

Types chirurgische incisies[bewerken]

Mediaan (middenlijn)[bewerken]

De meest voorkomende snede gaat via de mediaanlijn en loopt verticaal. Deze incisie volgt de linea alba abdominis. Het voordeel van een snede in de middellijn is dat de toegang tot de buikorganen groter is.

De gepasseerde lagen van de buikwand van buiten naar binnen zijn:

Andere incisies[bewerken]

Andere incisies voor de buik zijn:

  • de Kocherse incisie (rechts subcostaal, dus onder de rechter ribbenboog) bij chirurgie van de lever, galblaas en galwegen.
  • de Pfannenstiel-incisie: dit is een dwarse snede net boven de symfyse van het os pubis. Deze wordt veel gebruikt bij de keizersnede (sectio caesarea). Deze incisie wordt ook wel bikinisnede genoemd.
  • de lumbotomie is een incisie in de zij, die gebruikt wordt bij nieroperaties. Hierbij komt men niet in de peritoneale holte.

Gerelateerde procedure[bewerken]

Een procedure die gerelateerd is aan de laparotomie is de laparoscopie, een vorm van minimaal invasieve chirurgie. Hierbij worden middels kleine openingen in de buikwand met behulp van kijk- en werkinstrumentarium organen in de buikholte bekeken of geopereerd. Enkele voorbeelden zijn een laparoscopische cholecystectomie of een laparoscopische appendectomie. Gynaecologen maken veelvuldig gebruik zowel diagnostisch al therapeutisch van laparoscopieën. Momenteel[wanneer?] is er binnen de urologie een ontwikkeling waarbij de prostaat laparoscopisch wordt verwijderd.