Lara Wolters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lara Wolters
Lara Wolters, 2020
Algemene informatie
Volledige naam Lara Ianthe Wolters
Geboren 12 april 1986
Geboorteplaats Amsterdam
Functie Lid Europees Parlement
Sinds 2019
Partij PvdA
Politieke functies
2019- Lid Europees Parlement
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Lara Ianthe Wolters (Amsterdam, 12 april 1986) is een Nederlands politica namens de PvdA. Sinds 4 juli 2019 is ze lid van het Europees Parlement.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Wolters werd in 1986 geboren in Amsterdam waar ze met haar ouders in de Rivierenbuurt woonde. Toen ze vijf was, verhuisde het gezin Wolters naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze doorliep de middelbare school in Elsene en studeerde Europese sociale en politieke studies en rechten aan het University College London. Wolters studeerde via het Erasmus-programma een jaar aan de Universiteit van Straatsburg, waar ze ook stage liep bij het Europees Parlement. Vervolgens studeerde ze een jaar zang en uitvoering aan VocalTech in London en een jaar internationale relaties en diplomatie aan het Europacollege in Brugge.[1]

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Wolters was werkzaam bij een consultancybureau en een advocatenkantoor voor ze in 2016 beleidsmedewerker werd bij de PvdA-delegatie in het Europees Parlement alsmede vanaf 2018 van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2019 stond Wolters op een zevende plaats, net onvoldoende om direct verkozen te worden. Omdat Frans Timmermans echter afzag van zijn zetel omdat hij in de Europese Commissie bleef, werd Wolters op 4 juli geïnstalleerd als lid van het Europees Parlement.[2][3][4] Hier is ze lid van de commissies Juridische zaken en Begrotingscontrole en vice-voorzitter van de commissie Juridische zaken.[5]

In deze hoedanigheid was ze de rapporteur voor de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, nadat ze eerder een resolutie van het parlement had geleid die opriep tot wetgeving.[6][7] Ze was ook mederapporteur voor een richtlijn uit 2022 over het verbeteren van de genderbalans in de raden van beursgenoteerde bedrijven. Naast haar commissiewerkzaamheden maakt Wolters deel uit van de delegatie van het Parlement voor betrekkingen met China. Ze is ook lid van de anti-corruptie Intergroep van het Europees Parlement, de Intergroep van het Europees Parlement inzake antiracisme en diversiteit, en de Werkgroep Responsible Business Conduct.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Wolters is getrouwd met een Griekse man en heeft twee kinderen geboren in 2021 en 2023. Sinds 2021 leidt zij een campagne voor zwangerschapsverlof voor leden van het Europees Parlement.