Laroux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Laroux dient niet verward te worden met La Roux, een brits electropop-duo
Laroux
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2003-2006
Oorsprong Utrecht
Genre(s) Folk
Label(s) Silvox
Bezetting
Huidige leden Lenny Laroux
Wouter Kuyper
Ad van Emmerik
Peter de Frankrijker
Erik van Es
M. "Baaf" Stavenuiter
Oud-leden Hellen van der Voort
Derk Korpershoek
Ton van Dort
Janos Koolen
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Laroux is de naam van het project van de Utrechtse muzikant Lenny Laroux.

Het project Laroux is begonnen in 2003. Met zijn soloproject nam Lenny Laroux een zijsprong van het genre Cajun & Zydeco van zijn vaste band Allez Mama. Het project Laroux is dan ook ontstaan uit de wens om een ander idioom en andere muziekinvloeden ten gehore te brengen.

Voor dit project heeft Lenny Laroux de hulp ingeroepen van meer dan 25 bevriende muzikanten uit de wereld van de folk en de zydeco. Het samenwerken met deze groep totaal verschillende professionals én amateurs heeft geleid tot het ontstaan van een brede muziekstijl, die reikt van Ierse ballads tot Celtic Techno. Dit project heette 'Liever een Pallieter' en heeft geduurd tot 2006.

in 2015 heeft Laroux de draad weer opgepakt en is er samen met de muzikanten een aantal nieuwe composities geschreven. De band bestaat nu uit oudgediende van Allez Mama, aangevuld met oudgediende Wouter Kuyper op trekzak, fluiten en doedelzak.

Door middel van een Crowdfunding is er geld ingezameld voor de opname van de tweede CD en de promotie van een nieuwe theatertour. In het najaar van 2015 is er nieuw materiaal opgenomen in de Swamp Studio in Raamsdonksveer en in de Silvox Studio in Bontebrug. De band zal daarbij worden bijgestaan door onder andere Joost van Es op viool en Vasile Luca op cymbalom.

In 2016 presenteerde Laroux en 'De Meute' (zijn muzikale vrienden) zijn tweede CD, "Gekanteld Gras". Waar op de vorige cd de muziek nog erg bombastisch was, gaat de tweede cd meer richting de Balkan en het Vlaanderenland en is bij dit album is meer gebruik gemaakt van 'African High Life'-invloeden. Het album is gepresenteerd in juni 2016 in Theater Pantalone in IJsselstein


Discografie[bewerken | bron bewerken]

Live-band[bewerken | bron bewerken]

Na het uitkomen van de CD Liever een Pallieter heeft Laroux een kleine tournee gemaakt met een live-band van zeven muzikanten. Bij de persintroductie in het Beauforthuis in Austerlitz speelden naast Laroux (accordeon, fujara, draailier, talking drum, triangel, trekzak en zang): Derk Korpershoek (bas), Wouter Kuyper (fluiten, doedelzak en trekzak), Janos Koolen (gitaar, mandoline en banjo), Hellen van der Voort (viool), Peter de Frankrijker (gitaar) en Ton van Dort (drums).

Met deze band werd een aantal optredens in het land gespeeld. Nadat echter bleek dat de zevenkoppige band te groot was voor de Nederlandse folk-podia, heeft Laroux de optredens afgemaakt met een meer compacte band, bestaand uit Laroux, Janos Koolen en Wouter Kyper. In 2006 is de band gestopt met optreden en kwam er een eind aan het soloproject. De volledige band was in 2005 te zien als openingsact op het festival Folkwoods in Nuenen.

Vanaf 2016 speelt Laroux met het programma "Gekanteld Gras" een aantal keren per jaar in de kleine theaters en in folkgelegenheden.

Externe links[bewerken | bron bewerken]