Las Lajas-basiliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Las Lajas-basiliek
Las Lajas-basiliek
Las Lajas-basiliek
Plaats Ipiales, Nariño, Vlag van Colombia Colombia
Gebouwd in 1916 - 1949
Architectuur
Architect(en) J. Gualberto Pérez
Lucindo Espinosa
Afmeting 600 m²
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Colombia

De Las Lajas-basiliek (Spaans: Santuario de Las Lajas) staat in de Colombiaanse stad Ipiales. De basiliek is gebouwd in een kloof waardoor de rivier de Guaitara stroomt. De kerk wordt soms aangeduid als de Las Lajas-kathedraal maar aangezien er geen bisschop aan deze kerk verbonden is, is het officieel geen kathedraal.

De naam Las Lajas is afgeleid van het Spaanse woord Laja. Dit is de naam van een sedimentair gesteente dat in de omgeving van de kerk voorkomt.

Legende[bewerken]

In 1754 kwamen een Indiaanse moeder en haar doofstomme dochter in een noodweer terecht. Ze schuilden in de kloof. Plotseling kreeg de dochter een verschijning van de maagd Maria, en begon voor het eerst in haar leven te spreken. Na deze gebeurtenis bleef er op de rotsen een schildering van Maria achter, die als wonderbaarlijk wordt vereerd.

In 1951 werd deze afbeelding van Maria canoniek gekroond met goedkeuring van paus Pius XII.

Geschiedenis[bewerken]

In de 19e eeuw werd naar aanleiding van bovenstaande legende in de kloof een kleine kapel gebouwd.

Het huidige neogotische bouwwerk werd in de periode van 1916 tot 1949 gebouwd, ter vervanging van de kapel. Het gebouw werd in 1994 tot basilica minor verheven.

In 2007 werden de zeven wonderen van Colombia gekozen via een wedstrijd in een krant. De Las Lajas-basiliek eindigde op de tweede plaats, net na de Zoutkathedraal in Zipaquirá.

Afbeeldingen[bewerken]