Las Palmas (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Las Palmas
Las Palmas
Locatie
Locatie Wilhelminapier
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 29′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Werkplaatsengebouw
Huidig gebruik Museum, Kantoren en Restaurant
Start bouw 1951
Bouw gereed 1953
Verbouwing 2005
Dimensies
Vloeroppervlak 22,269 m²
Bouwinfo
Architect Van den Broek en Bakema
Benthem Crouwel Architecten (renovatie)
Eigenaar Buysse & Partners Smart Assets
Projectontwikkelaar Edge (renovatie)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Las Palmas is een voormalig werkplaatsengebouw in Rotterdam (Wilhelminapier) van de rederij Holland Amerika (Holland-Amerika Lijn), gebouwd tussen 1951 en 1953 naar een ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema (1910-1985).

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het bombardement van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog werd ook een groot deel van de Wilhelminakade getroffen. Na de oorlog gaf de rederij Holland Amerika opdracht voor nieuwbouw van haar panden. Een aankomsthal en loodsen waren het resultaat. Het laatste van deze wederopbouwpanden van de rederij was het werkplaatsengebouw. Dit gebouw, bekend als Las Palmas, werd in 1953 in gebruik genomen. Naast werkplaatsen voor vervaardiging van scheepsonderdelen huisvestte het gebouw ook opslagplaatsen.

Te koop[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn verhuisde in 1977 naar Seattle aan de Amerikaanse westkust. De rederij organiseerde na de opkomst van het massavervoer per straalvliegtuig vooral cruises met Amerikaanse passagiers, daarom was Amerika een betere vestigingsplek. In 1984 stond het oude hoofdkantoor, tegenwoordig bekend als Hotel New York, aan de Wilhelminakade te koop. Veel andere panden van de Holland Amerika Lijn zijn aanvankelijk door de gemeente Rotterdam aangekocht. Las Palmas is jarenlang als opslagruimte gebruikt.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2001 - tijdens Rotterdam 2001, Culturele hoofdstad van Europa - werden delen van Las Palmas in gebruik genomen als tentoonstellingsruimte. Een jaar later opende Club Las Palmas de deuren voor feesten met internationaal en nationaal bekende deejays. In 2005 sloot de club vanwege een grootschalige renovatie en verbouwing van het gebouw onder directie van Benthem Crouwel Architecten. In 2007 vond de heropening plaats door Koningin Beatrix. Sinds 2007 is onder meer het Nederlands Fotomuseum er gevestigd, net als het visrestaurant van de chef-kok Herman den Blijker. De voormalige tentoonstellings- en clubruimte doet onder de naam LP2 dienst als multifunctionele evenementenlocatie. Eigenaar het van pand is het in Antwerpen gevestigde Buysse & Partners Smart Assets.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Las Palmas (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.