Last Man Standing (1996)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Last Man Standing
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Walter Hill
Producent Walter Hill,
Arthur M. Sarkissian
Scenario Walter Hill
Hoofdrollen Bruce Willis,
Christopher Walken,
Alexandra Powers,
David Patrick Kelly,
Karina Lombard,
Bruce Dern
Muziek Ry Cooder
Montage Freeman A. Davies
Cinematografie Lloyd Ahern
Distributie New Line Cinema
Première 20 september 1996
Genre Actie
Speelduur 101 minuten
Taal Engels,
Spaans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $67 miljoen
Opbrengst $47 267 001[1]
Remake Yojimbo (Japan, 1964)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Last Man Standing is een Amerikaanse actiefilm uit 1996 geregisseerd door Walter Hill en met Bruce Willis, Christopher Walken en Bruce Dern in hoofdrollen. De film is een remake van de Japanse samoerai-film Yojimbo (1961). Eerder kreeg die film al een remake met de spaghettiwestern A Fistful of Dollars (1964). Last Man Standing verplaatst het plot van de twee voorafgaande films naar een gangster/film noir-setting ten tijde van de Amerikaanse drooglegging in de jaren 30.

Plot[bewerken | brontekst bewerken]

Een mysterieuze vreemdeling arriveert rond 1930 in een plattelandsstadje in Texas. De stad wordt verscheurd door de strijd tussen twee misdaadfamilies: een Italiaanse en een Ierse gangsterbende. De vreemdeling ziet er zijn voordeel in en biedt zijn diensten eerst aan de ene organisatie aan, om vervolgens over te lopen naar de andere familie. Hierdoor weet hij de twee gangsterbendes tegen elkaar uit te spelen om er vervolgens zelf met de buit vandoor te gaan. Het resultaat is een bloedig vuurgevecht.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

De film was geen succes, van het budget van 67 miljoen dollar werd uiteindelijk slechts 47 miljoen terugverdiend. Ook de kritieken waren slecht: de film heeft een 37% score op Rotten Tomatoes en het critici-duo Gene Siskel & Roger Ebert nomineerde de film in hun top 10 van slechtste films van 1996. Veel gehoorde negatieve punten waren: een weinig origineel plot, eendimensionale karakters en een te sombere sfeer.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]