Latentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Latentie (Engels: latency of lag) is een vertraging in de dataoverdracht over een datacommunicatienetwerk. Er is in elk digitaal netwerk sprake van vertraging, er wordt dan gesproken over high latency (hoge latentie) of "ping" (hoewel de laatste uitdrukking eigenlijk niet correct is voor dit verschijnsel). De tijdsvertraging is afhankelijk van het onderliggend netwerk en de afstand tussen zender en ontvanger. Als het netwerk goed is opgezet is deze vertraging onder normale omstandigheden vrijwel niet merkbaar.

Komt het echter voor dat er door een fluctuering in het netwerk een grotere, merkbare, vertraging optreedt dan is er sprake van lag of jitter. Lags kunnen soms voorkomen bij chatten of bij het spelen van computerspellen. Lag komt ook vaak voor door overbelasting als er meerdere downloads tegelijk gebeuren terwijl een videospel gespeeld wordt, of bij een audiotoepassing.

Lags worden in computerspellen vaak als zeer vervelend ervaren omdat het lijkt alsof de klok enkele (soms cruciale) seconden overslaat en de speler hierdoor in het nadeel komt. In chatrooms kan dit leiden tot het verschijnen van een hele hoop berichten in één keer.

Bij audiotoepassingen spreekt men van jitter. In de financiële wereld gebruikt men glasvezelnetwerken voor flash trading. De term latentie wordt ook in de medische wereld gebruikt om de tijdsvertraging uit te drukken tussen bijvoorbeeld besmetting en ziekte.