Laure Prouvost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Laure Prouvost
Laure Prouvost, 2010.
Laure Prouvost, 2010.
Persoonsgegevens
Geboren Croix, Frankrijk, 1978
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep(en) beeldend kunstenaar
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Laure Prouvost (Croix, 1978) is een Franse kunstenares die woont en werkt in Antwerpen en Londen. In 2013 won ze de Turner Prize met de installatie Wantee. In 2019 zal Prouvost Frankrijk vertegenwoordigen op de 58ste Biënnale van Venetië.

Biografie en werkwijze[bewerken]

Prouvost groeide op in het Franse Croix. Ze studeerde aan het Goldsmiths College in Londen en Central St Martins Londen. Ze heeft ateliers in Antwerpen en Londen.

Het oeuvre van Laure Prouvost omvat onder meer videokunst, installaties en schilderijen. In haar werkt onderzoekt Prouvost de bestaande verbindingen tussen taal, beeld en perceptie. In haar films benadert ze haar toeschouwers vaak op een directe manier. Laure Prouvost manipuleert de zintuigen met snel bewegende beelden, teksten en geluidsfragmenten om tot een fysieke ervaring te komen. Belangrijke elementen in haar werk zijn verhalen, dromen, taal en verbeelding.

In december 2013 wint Laure Prouvost de Turner Prize voor haar videowerk en installatie Wantee, in deze installatie heeft ze de woonkamer van haar fictionele grootvader, zogezegd een conceptuele kunstenaar, nagebouwd. Ze laat zien wat er nog van zijn werken overblijft nadat hij werd verstoten door de kunstwereld. De naam Wantee is een verwijzing naar de bijnaam van Kurt Schwitters.

In 2014 werd Laure Prouvost uitgenodigd voor een residentie in Air Antwerpen in samenwerking met Extra City Kunsthal. Ze werd gevraagd de ruimte en functie van Extra City’s cinemazaal te herdenken. Prouvost vulde deze vraag in met videowerk als Wantee (2013) en How to Make Money Religiously (2014).[1]

Tentoonstellingen[bewerken]

Onderscheidingen[bewerken]

Externe links[bewerken]