Laurent Fabius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Laurent Fabius
Fabius in 2013
Fabius in 2013
Geboren 20 augustus 1946
Parijs
Politieke partij Parti Socialiste
Minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling
Huidige functie
Aangetreden 1 april 2014
President François Hollande
Premier Manuel Valls
Voorganger Hijzelf
Minister van Buitenlandse Zaken
Aangetreden 16 mei 2012
Einde termijn 31 maart 2014
President François Hollande
Premier Jean-Marc Ayrault
Voorganger Alain Juppé
Opvolger Hijzelf
Minister van Economische Zaken, Financiën en Industrie
Aangetreden 28 maart 2000
Einde termijn 6 mei 2002
President Jacques Chirac
Premier Lionel Jospin
Voorganger Christian Sautter
Opvolger Francis Mer
Voorzitter van de Assemblée
Aangetreden 12 juni 1997
Einde termijn 28 maart 2000
President Jacques Chirac
Voorganger Philippe Séguin
Opvolger Raymond Forni
Premier
Aangetreden 17 juli 1984
Einde termijn 20 maart 1986
President François Mitterrand
Voorganger Pierre Mauroy
Opvolger Jacques Chirac
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Laurent Fabius (Parijs, 20 augustus 1946) is een Frans politicus, voormalig eerste minister en lid van de Franse Parti Socialiste (PS). Tot 16 november 2006 was hij in een felle strijd verwikkeld met zijn partijgenoten Dominique Strauss-Kahn en Ségolène Royal, om door zijn partij als socialistisch kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2007 te worden voorgedragen. Uiteindelijk eindigde hij als laatste in deze strijd met 18,66 % van de stemmen.

Levensloop[bewerken]

Fabius is de zoon van kunsthandelaar André Fabius en Louise Mortimer. De middelbare school volgde hij aan het lyceum van Janson-de-Sailly. Na zijn eindexamen volgt hij de voorbereidingsklassen voor de École Normale Supérieure (ENS) in het lycée Louis-le-Grand. Hierna vangt hij de echte studie aan de Ecole Nationale Supérieure (ENS), waar hij afstudeert in de letteren. Tegelijkertijd volgt hij een opleiding aan het instituut voor politieke studies in Parijs. Tenslotte studeert hij nog aan de Ecole Nationale d'Administration (ENA), waar hij bij de beste drie hoort op de ranglijst van afgestudeerden van zijn promotiejaar (1971-1973). Zijn carrière begint hij als auditor van de Conseil d'Etat (staatsraad).

Vlak na zijn afstuderen aan de ENA wordt hij lid van de Parti Socialiste en ontmoet hij François Mitterrand, die op dat moment partijleider is van de PS en die hem directeur van zijn kabinet maakt. Deze samenwerking gaat door totdat François Mitterrand in 1981 president van Frankrijk wordt. Ondertussen is hij in 1977 ook gekozen als adjunct-premier van de burgemeester van Grand-Quevilly en verkozen als volksvertegenwoordiger voor kieskring nummer 4 (Elbeuf, Le Grand-Quevilly) van het departement Seine-Maritime (76), één van de meest links georiënteerde van Frankrijk.

Ten gevolge van de presidentsverkiezing van François Mitterrand in 1981, wordt hij benoemd tot gedelegeerd minister (vergelijkbaar met een staatssecretaris in Nederland) van Begroting op het Ministerie van Financiën. Vanaf begin 1983 tot 17 juli 1984 is hij minister van Industrie en onderzoek. Als minister van Begroting stelt hij een vermogensbelasting in voor de allerrijksten, die weer afgeschaft wordt in 1987 door de regering van Jacques Chirac

In 1984, als het slecht gaat met Frankrijk onder de socialisten, ontdoet president Mitterrand zich van de linkse premier Pierre Mauroy en benoemt de jonge Fabius in diens plaats. Hij moet links Frankrijk verzoenen met het kapitalisme, aldus luidt de opdracht van het staatshoofd.

Voor Fabius is de tijd tot aan de parlementsverkiezingen te kort om zijn beleid uit de verf te laten komen. Hij wordt door links gezien als yuppie en door rechts als jongste lakei van Mitterrand. De Gaullisten winnen de verkiezingen en Jacques Chirac volgt Fabius op als eerste minister.

Op 16 mei 2012 werd Fabius minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Ayrault I en regering-Ayrault II. Hij werd in maart 2014 minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling in de Regering-Valls I en in augustus 2014 in de Regering-Valls II.

Persoonlijk[bewerken]

Hij is gescheiden van Françoise Castro en heeft twee zonen (Thomas, geboren 1982 en Victor, geboren 1983).

Voorganger:
Pierre Mauroy
Premier van Frankrijk
Regering-Fabius
1984-1986
Opvolger:
Jacques Chirac