Laurie Metcalf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laurie Metcalf
Metcalf in 2008
Algemene informatie
Volledige naam Lauren Ophelia Metcalf
Geboren 16 juni 1955
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1978-
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lauren Ophelia (Laurie) Metcalf (Carbondale (Illinois), 16 juni 1955) is een Amerikaans actrice. Ze speelde onder meer Jackie Harris in Roseanne, Debbie Salt in Scream 2 en Carolyn Bigsby in Desperate Housewives.

Voor haar bijrol in Lady Bird werd ze genomineerd voor een Oscar.

Voor haar rol als zus van het titelpersonage in Roseanne ontving ze een Emmy-award, evenals voor haar gastrollen in 3rd Rock from the Sun en Monk. Daarnaast speelde ze onder meer in Absolutely Fabulous, Malcolm in the Middle, Frasier, Without a Trace, Grey's Anatomy, My Boys, Dharma & Greg en The Big Bang Theory.

Metcalf speelt tevens in films. In Internal Affairs en Scream 2 speelde ze een serieuze rol, maar doorgaans wordt ze getypecast voor een humoristische rol, zoals in Desperately Seeking Susan, Making Mr. Right, Miles from Home, Stars and Bars, Uncle Buck, A Dangerous Woman, Piratenplaneet, Toy Story, Runaway Bride en Leaving Las Vegas.

Ze is getrouwd met acteur Matt Roth en heeft drie kinderen: Will en Mae samen met Matt Roth, en Zoe samen met haar ex-man, acteur Jeff Perry.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Laurie Metcalf van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.