Law & Order: Criminal Intent (seizoen 4)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Law & Order: Criminal Intent (seizoen 4)
Televisieprogramma Law & Order:
Criminal Intent
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten
Zender(s) Vlag van NederlandNet5
Vlag van Nederland13th Street
Vlag van BelgiëVIER
Start 26 september 2004
Einde 25 mei 2005
Aantal afleveringen 23
Seizoenchronologie
← Vorige
Volgende →
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Dit artikel vat het vierde seizoen van Law & Order: Criminal Intent samen.

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Terugkerende rollen[bewerken | brontekst bewerken]

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. Aflevering Titel Regisseur Schrijver(s) Selectie gastrollen Uitzenddatum Vlag van Verenigde Staten
67 1
Semi-Detached
Frank Prinzi Gerry Conway
René Balcer
Francie Swift - Nelda Carlson
Brian Haley - Barry Carlson
Tatum O'Neal - Kelly Garnett
Fisher Stevens - MeRay Garnett
J.C. MacKenzie - Lenny
Lev Gorn - mr. Gregorian
26 september 2004
Wanneer een radiopresentator, die graag choqueert, en zijn verzorger dood worden gevonden gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de presentator zelfmoord heeft gepleegd, maar verder onderzoek leidt hen naar een psychiatrisch verpleegster met een obsessie voor haar ex-man. Het blijkt dat zij onder een alias de presentator met seksueel getinte telefoontjes bestookte in de wetenschap dat haar ex-man naar zijn programma luisterde. Toen de presentator haar niet langer te woord wilde staan onder druk van diens superieuren (het uitzenden van seksuele boodschappen zou kunnen leiden tot intrekken van de zendvergunning) kwam hij daarmee tussen haar en haar ex-man en moest daarom dood. Omdat de presentator ook patient was in haar kliniek wist ze welke antidepressiva hij slikte; door deze voor placebo´s om te wisselen wist ze dat de depressies zouden terugkomen en hem tot zelfmoord zouden drijven.
68 2
The Posthumous Collection
Jean de Segonzac René Balcer
Marlane Meyer
Glenn Fitzgerald - Spencer Farnell
Caroline Lagerfelt - Hannah Heltman
Rob Campbell - Daniel Heltman
Sam Tsoutsouvas - Gerhardt Heltman
Kristin Rohde - Doris Mitchell
3 oktober 2004
Wanneer een beroemde fotograaf vermoord wordt gevonden gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Het onderzoek leidt hen naar een medewerker aan het laatste project van de fotograaf. Deze persoon wilde demonen uit zijn verleden op een artistieke manier uitdrijven, maar op een manier waar de fotograaf het niet mee eens was. De medewerker had meisjes uitgekozen en vermoord omdat ze op zijn gewelddadige familieleden leken die hem martelden als kind: de poses kwamen overeen met wat desbetreffend familielid hem als jongen had aangedaan. Terwijl de medewerkers de foto´s als vernedering bedoelde, maakte de fotograaf (menend dat de meisjes al overleden waren) ze met bewerkingstechnieken mooi. Toen de medewerker hierachter kwam, onthulde hij zijn ware drijfveer aan de geschokte fotograaf, om hem vervolgens dood te slaan uit woede over het ´bezoedelen´ van zijn ´artistieke boodschap´.
69 3
Want
Frank Prinzi René Balcer
Elizabeth Benjamin
David Fonteno - rechercheur Wanstedt
Neil Patrick Harris - John Tagman
Shannon McGinnis - Amanda Norman
Kristin Griffith - mrs. Norman
Robert Sedgwick - Mike
10 oktober 2004
Een vrouw wordt dood aangetroffen: haar kuitspier is verwijderd en er is een gaatje in haar schedel geboord. Een tweede vrouw wordt verward aangetroffen met eveneens een gaatje in haar schedel, waarin kokend water is gegoten. Na deze behandeling functioneert ze op het niveau van een peuter en herinnert haar eigen naam niet meer. Nadat Goren en Eames de seriemoordenaar John Tagman oppakken, die speciaal geïnteresseerd was in vrouwen, wordt al snel duidelijk dat hij de dader is, en ook vlees van de eerste vrouw had opgegeten. Hij was uitermate verlegen met vrouwen en hoopte ze middels deze primitieve vorm van lobotomie in levende poppen te veranderen die hem gezelschap konden houden, met wie hij kon knuffelen en seks hebben. Goren verrast zijn collega's met een gepassioneerd pleidooi om de dader geen doodstraf te geven. Hij wil de dader laten bekennen om zo diens leven te sparen, want hij ziet dat Tagman hoewel hij slechte dingen heeft gedaan geen slecht mens is en spijt heeft. Hij weet de dader zover te krijgen dat hij bekent uit gekmakende eenzaamheid en verlangen tot zijn daad te zijn gedreven. Hij wordt tot levenslang veroordeeld maar niet lang daarna vermoord door een medegevangene: Eames merkt cynisch op dat iedereen zijn zin krijgt.

John Tagman is gebaseerd op Jeffrey Dahmer, die jonge mannen drogeerde, via een gat kokend water of zoutzuur in hun hersenen goot, ze doodde, en delen van hun vlees opat.

70 4
Great Barrier
Frank Prinzi René Balcer
Diana Son
Olivia d'Abo - Elizabeth Hitchens / Nicole Wallace
Grace Hsu - Ella Miyazaki
James Saito - mr. Miyazaki
Jade Wu - mrs. Miyazaki
Richard Joseph Paul - Gavin Haynes
17 oktober 2004
Wanneer een juwelendief wordt vermoord gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Het spoor leidt naar diens kompaan, de Japans-Amerikaanse Ella Miyazaki. Tot hun verrassing blijkt de verdachte en medeplichtige van het slachtoffer, Nicole Wallace, een oude bekende en tegenstander te zijn van de rechercheurs. Wanneer ze de persoonlijke en werkrelatie tussen de Ella Miyazaki en Nicole Wallace onderzoeken, ontdekken de rechercheurs een plan om Nicoles ex-man te vermoorden. Hij is de enige persoon die bewijs kan leveren van de eerste moord die Nicole gepleegd heeft. Ze weten die moord te verijdelen. Goren deduceert dat Nicole een relatie met Ella is aangegaan omdat Ella als surrogaat voor haar dochtertje dient, dat ze had verdronken omdat ze haar als rivale voor de aandacht van haar partner zag. Ella vallen de schellen van de ogen als Goren hiermee duidelijk maakt dat niemand in de buurt van Nicole veilig is. Ella wil samenwerken en een zendertje dragen maar dit wordt haar fataal als Nicole het zendertje ontdekt. Ze vermoordt Ella en verdwijnt; Goren weet zeker dat hij haar nog terug zal zien.
71 5
Eosphoros
Alex Zakrzewski René Balcer Ross Haines - rechercheur Riascos
Mara Hobel - April Callaway
Tom Riis Farrell - Douglas Callaway
Henry Stram - Wayne Callaway
Rita Gardner - Eleanor Callaway
Linda Powell - ms. Ramone
24 oktober 2004
Een atheïste wordt vermoord gevonden en Goren en Eames gaan op onderzoek uit. De vrouw blijkt eerst ontvoerd te zijn en na het betalen van het losgeld werd zij alsnog vermoord. De rechercheurs komen erachter dat de misdaad gevoed werd door een honger naar sympathie, publiciteit en hebzucht, en dat de dader zich dicht bij huis bevindt.
72 6
In the Dark
Alex Chapple René Balcer
Jim Sterling
Geoffrey Lewis - Butch
Amelia Campbell - Vicki Hale
Devin Ratray - Kenny Miles
Paul Lazar - Donald
Rosemary De Angelis - Melanie
Rutanya Alda - Rose
31 oktober 2004
Nadat er verscheidene dakloze mensen worden vermoord gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Het onderzoek leidt hen naar een serie van fraudezaken. Dit leidt hen weer naar een vrouw die zich in het beginstadium bevindt van dementie, en haar echtgenoot die bereid is tot het plegen van moord om zo zijn toewijding aan zijn vrouw te tonen.
73 7
Magnificat
Frank Prinzi René Balcer
Diana Son
Carrie Preston - Doreen Whitlock
Sam Robards - Paul Whitlock
Sebastian Vignone - Adam Whitlock
Jack Metzger - Billy Whitlock
Pamela Burrell - Leanne Colson
Kenneth Kimmins - Bob Reedy
7 november 2004
Wanneer er drie kinderen omkomen door een autobom gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Zij verdenken al snel de vader van de kinderen en raken gefrustreerd dat de wet hen niet in staat stelt om hem te arresteren. De man mishandelde en onderdrukte zijn gezin en verwaarloosde zijn depressieve vrouw, wat haar aanzette tot diverse zelfmoordpogingen en uiteindelijk leidde tot de dood van zijn zoons.
74 8
Silver Lining
Kevin Dowling René Balcer
Marlane Meyer
Callie Thorne - Sheila Bradley
ViBruce Norris - Victor Burke
Reno Roop - advocaat van Victor Burke
Pamela Gray - Rebekah Todman
David Harbour - Wesley John Kenderson
Beth Dixon - mrs. Kenderson
14 november 2004
Wanneer een taxateur van antiek dood wordt gevonden in het park gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Zij verdenken een dief, gespecialiseerd in antiek zilver, van de moord en kunnen hem eindelijk oppakken met de hulp van zijn zwangere vrouw.
75 9
Inert Dwarf
Alex Chapple René Balcer
Warren Leight
Marla Sucharetza - Joanna Manotti
Ann Dowd - Laurie Manotti
Austin Pendleton - John Manotti
Anya Migdal - Mona Manotti
Aasif Mandvi - Sateesh
Danai Gurira - Marei Rosa Rumbidzai
21 november 2004
Wanneer een assistent van een wiskundige vermoord wordt gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Zij komen uit bij een natuurkundige, die zijn toevlucht zocht in moord uit angst voor vernedering omdat hij een controversiële theorie in kwantummechanica niet kan bewijzen.
76 10
View from up Here
Alex Chapple René Balcer
Jim Sterling
Adam Goldberg - Victor Garros
Amy Redford - Maureen Garros
Missy Doty - Anne Marie
Kathleen Robertson - Darla Pearson
A.D. Miles - Zach
Reed Birney - Fred Martz
2 januari 2005
Wanneer de voorzitter van de bewonersvereniging van een appartementencomplex wordt vermoord gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Tijdens hun onderzoek komen zij bij een slecht gebouwd appartementencomplex en horen een gerucht over een affaire. Dan bekent een kinderjuffrouw de moord, zij verklaart gehandeld te hebben in opdracht van God.
77 11
Gone
Christopher Swartout Stephanie Sengupta
René Balcer
Robert Carradine - David Blake / Roger Withers
Michael Greyeyes - Sonny Brightbill
Leslie Ayvazian - Ruth Stockton
Peter Benson - Jeremy Stockton
Amanda Loncar - Carly
9 januari 2005
Wanneer het lichaam van een vrouw in het afval wordt gevonden gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Zij ontdekken dat het slachtoffer in de stad was om haar verloofde te bezoeken. De rechercheurs verdenken een paranoïde schaakgrootmeester van de moord, en nu moeten de rechercheurs hem nog laten bekennen.
78 12
Collective
Frank Prinzi René Balcer
Gerry Conway
Jamie Harrold - Dorian Cavanaugh
Jordan Gelber - Arnold Pierce
Kim Director - Lori Purcell / Jocelyn Shapiro
Shannon Burkett - Ronette
Peter Y. Kim - Parker Chun
30 januari 2005
Wanneer een oplichtster, die regelmatig nepbijeenkomsten bedacht, vermoord wordt gevonden gaan Goren en Eames op onderzoek uit. De reden van de moord kan alleen gevonden worden in een kleine club mensen waartoe het laatste slachtoffer van de oplichtster behoorde.
79 13
Stress Position
Frank Prinzi René Balcer
Warren Leight
Charlie Rubin
Chris Noth - rechercheur Mike Logan
Wayne Duvall - Kurt Plumm
Myron Primes - Rollie Clay
Joe Lisi - Warden Baum
Arija Bareikis - verpleegster Gina Lowe
Harvey Atkin - rechter Alan Ridenour
15 februari 2004
Wanneer een gevangenisbewaker wordt vermoord gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Tijdens hun onderzoek komen zij rechercheur Mike Logan tegen, die een relatie heeft met een verpleegster die in de betreffende gevangenis werkt. Logan helpt de rechercheurs met het onderzoek naar de gang van zaken in de gevangenis om zo de dader te vinden.
80 14
Sex Club
Alex Chapple René Balcer
Elizabeth Benjamin
Peter Bogdanovich - George Merritt
Rosanna Arquette - Kay Connelly
Matt Servitto - Jim Radcliff
Kristina Apgar - Regan
Myk Watford - Tim Holtzman
Catherine Hickland - Lila Parsons / Lila Brown
20 februari 2005
Het zwarte boekje, een agenda die in bezit was van de legendarische playboy George Merritt, wordt geveild. Niet lang daarna wordt de nieuwe eigenaar vermoord en Goren en Eames gaan op onderzoek uit. Al snel ontdekken zij dat iedereen dit boekje wilde hebben, en dat de mensen die erin staan vermeld het niet in de openbaarheid willen hebben. Verder onderzoek brengt de rechercheurs bij een senaatskandidaat, in het zwarte boekje stonden gegevens over zijn geheime bezoekjes aan seksclubs.
81 15
Death Roe
Rick Wallace René Balcer
Warren Leight
Chris Penn - Tommy Onerato
Monica Keena - Beatrice Onorato Mailer
Alex Burns - Joshua Mailer
Daniel Oreskes - Duke Caldwell
Stephanie Roth Haberle - mrs. Caldwell
13 maart 2005
Nadat een culinaire verslaggever vermoord wordt gevonden, gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Als eerste verdachte hebben zij Joshua Mailer op het oog, de chef-kok van het laatste restaurant waar de verslaggever had gegeten. Wanneer Mailer wordt vermist richt het onderzoek zich op zijn schoonvader, de eigenaar en chef-kok van een ander populair restaurant.
82 16
Ex Stasis
Bill L. Norton René Balcer
Diana Son
Gregg Edelman - Boyce Wainwright
Kate Goehring - Celise Wainwright
Ron Orbach - Devon Gehry
John Speredakos - Martin Nikos
Jana Robbins - moeder van Vanessa Nikos
20 maart 2005
Wanneer Vanessa Nikos wordt doodgeschoten gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Hun onderzoek leert hun dat Nikos een paar jaar eerder een niertransplantatie had ondergaan. Eerst denken de rechercheurs dat Nikos is vermoord zodat haar organen opnieuw gebruikt konden worden, maar dan ontdekken zij dat haar dood in verband staat met haar nog levende nierdonor Boyce Wainwright. Wanneer de dader, die ook op een niertransplantatie wachtte, dood wordt gevonden beseffen de rechercheurs dat zij iets groots op het spoor zijn.
83 17
Shibboleth
Darnell Martin Stephanie Sengupta
René Balcer
Paul Sparks - Keith Durbin
Candy Buckley - Cheryl Durbin
Yolonda Ross - Regina Alcarese
Brian Delate - Adam Alacano
Kevin Conway - Frank McNare
27 maart 2005
Phoebe Morton wordt vermoord terwijl zij verbonden is met een 9-1-1 telefoniste. Goren en Eames gaan op onderzoek uit en ontdekken dat deze moord overeenkomsten heeft met vijf andere moorden die gepleegd zijn door een moordenaar bekend als Body By Jake (B.B.J.). Verder onderzoek brengt hen bij Keith Durbin, een pas vrijgelaten gevangene, die een perfecte verdachte blijkt te zijn. Goren heeft toch zijn twijfels over Durbin, en denkt dat hij toch niet de dader is. Als zij meer overeenkomsten vinden in de eerdere moorden focussen zij hun onderzoek op een nieuwe verdachte, en beseffen dan dat Durbin de sleutel is voor de oplossing van de zaak.
84 18
The Good Child
Jean de Segonzac Marlane Meyer
René Balcer
Melissa Leo - Maureen Curtis
Gaby Hoffmann - Rachel Coburn / Burnett
Lizbeth Mackay - Camille Coburn
Michael Hobbs - Dennis Coburn / Meisner
Deirdre O'Connell - Nina Lipton
John Shea - Trevor Lipton
3 april 2005
Nadat Dennis en Camille Burnett vermoord in hun huis worden gevonden gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Hun dochter Rachel overleeft als enige deze nachtmerrie. Omdat het gezin in een getuigenbeschermingsprogramma zaten, denken de rechercheurs dat de dader een connectie heeft met het misdrijf waardoor het gezin in dit programma zaten. Maar dan ontdekken de rechercheurs als snel dat de ouders niet de connectie waren, maar Rachel. Hun verdenking valt dan op de biologische ouders van Rachel, en de jaloerse vrouw van haar biologische vader.
85 19
Beast
Frank Prinzi Gina Gionfriddo
René Balcer
Katie MacNichol - Colleen Dexler
Celia Weston - Joanne Dexler
Elizabeth Hobgood - Lisa Vanston Ross
Bronson Pinchot - dr. Greg Ross
Nathan Dean - dr. Belkin
10 april 2005
Wanneer Lisa Ross binnengebracht wordt op de spoedeisende hulp, met een chlooracne vergiftiging, gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Zij verdenken op het eerste gezicht haar echtgenoot Greg, een bekende tandarts. Als Lisa sterft aan de vergiftiging wordt Greg nu verdacht van moord. Tijdens hun onderzoek horen de rechercheurs geruchten over Lisa's affaires, maar de doorbraak in hun onderzoek komt wanneer zij ontdekken dat Lisa niet de eerste vrouw is van Greg die aan deze vergiftiging stierf.
86 20
No Exit
Jean de Segonzac Gerry Conway
René Balcer
Darrell Hammond - Leonard Timmons
Frank Girardeau - advocaat van Leonard Timmons
Jason Antoon - mr. Smythe
Susan Bigelow - mrs. Elverson
Patrick Husted - Frank Elverson
Arye Gross - Hubert Skoller
Tara Greenway - Valerie Skoller
1 mei 2005
Wanneer vijf jongeren dood worden gevonden bij de spoorweg denken Goren en Eames op het eerste gezicht dat zij samen zelfmoord hebben gepleegd. Dan onthult hun onderzoek dat een van de slachtoffers niet vrijwillig deelnam aan de zelfmoord. Zij bekijken dan een website dat instructies geeft over hoe het plegen van zelfmoord. Het onderzoek leidt de rechercheurs dan naar een onopgeloste zelfmoord van een collega van het laatste slachtoffer, en een advocatenkantoor.
87 21
The Unblinking Eye
Frank Prinzi Jim Sterling
René Balcer
Jeff Hephner - Michael Pike
Pablo Schreiber - Ed Lang
Kat Foster - Kelly West
William Prael - advocaat van Kelly West
Jicky Schnee - Dana Candon
8 mei 2005
Wanneer een jonge actrice wordt neergeschoten na een avond stappen met haar verloofde gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Zij verdenken al snel een jongeman die een buitengewoon interesse had in de actrice en verloofde. De rechercheurs realiseren echter al snel dat er meer is in deze zaak dan dat zij nu zien. Een jaloerse en geobsedeerde ex-vriendin, een goede vriend die nooit doorbrak als acteur en een treurende verloofde die volgens de rechercheurs te perfect is. Dit besluit de rechercheurs om een andere weg in te slaan met hun onderzoek, een weg die de sleutel geeft om de waarheid over het nu en het verleden boven de tafel te krijgen.
88 22
My Good Name
Alex Zakrzewski Warren Leight
René Balcer
Michael Rispoli - Frank Adair
Elizabeth Keifer - Marie Adair
Jenna Stern - Janice Steiner
Roxanna Hope - Anya Czabo
Dennis Paladino - rechercheur op plek misdaad
Jerry Walsh - rechercheur Rachlif
15 mei 2005
Wanneer het lichaam van Walter Czabo wordt gevonden ontdekken Goren en Eames dat het lichaam verplaatst is. Tevens ontdekken zij dat de vrouw van Czabo een affaire had met een voormalige politiechef, die een persoonlijke relatie heeft met James Deakins. De eventuele verdachten stapelen zich op, beginnend met Frank Adair en zijn controlerende uitgever. Maar zolang Deakins geen hard bewijs heeft voor andere verdachte moet hij, met tegenzin, achter de voormalige politiechef en politicus met lokale politieke macht aangaan.
89 23
False-Hearted Judges
Jean de Segonzac Diana Son
René Balcer
David Andrews - Lloyd Wilkes
Jeremy Blackman - Eric Wilkes
Susan Angelo - rechter Barton
Seth Barrish - Will Barton
Terry Beaver - rechter Freeman
Mark Kenneth Smaltz - rechter Roland Thibodeaux
25 mei 2005
Nadat er twee rechters in New York worden vermoord gaan Goren en Eames op onderzoek uit. Zij zien op het eerste gezicht geen verband tussen de twee rechters, de een was een familierechter en de ander was een appelrechter. Als zij dieper in het onderzoek gaan realiseren de rechercheurs dat de eerste verdachten een rookgordijn was, en dat er meerdere serieuze dreigingen aan kunnen komen. Verder onderzoek leidt hen naar een vader die in een voogdij gevecht verwikkeld is met de rechtbank, en wraak wilde nemen op de rechtsmacht.