Naar inhoud springen

Lawrence Sher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lawrence Sher
Lawrence Sher
Geboren 4 februari 1970
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1995 – heden
Beroep Cameraman, regisseur
Genre Komedie
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lawrence Sher (Teaneck, 4 februari 1970) is een Amerikaans cameraman (director of photography) en regisseur. Hij is vooral bekend van zijn samenwerkingen met regisseur Todd Phillips.

Lawrence Sher groeide op in een joods gezin in Teaneck (New Jersey).[1][2] Hij heeft een identieke tweelingbroer genaamd Andy. Zijn vader Paul was een dokter in het New York University Medical Center. Zijn moeder Joan gaf in Queens les aan de Lexington School for the Deaf.

Sher studeerde aan Wesleyan University in Middletown (Connecticut). Daar wilde hij aanvankelijk samen met zijn tweelingbroer Andy de richting geneeskunde volgen. Uiteindelijk studeerde hij in 1992 af in de richting economie.[2] Zijn broer werd later een uroloog.

Na zijn studies verhuisde Sher naar Los Angeles om er een filmcarrière uit te bouwen. Aanvankelijk werkte hij als loopjongen en assistent mee aan reclamespots. Hij werkte zich op tot cameraman en maakte in 1995 zijn debuut met de film Captain Jack van regisseur Scott Wiper. De twee werkten nadien ook samen aan de actiefilm A Better Way to Die (2000).

Zijn doorbraak volgde in 2004, met de romantische komedie Garden State. Een jaar later filmde hij ook The Dukes of Hazzard, een adaptatie van de gelijknamige tv-serie uit de jaren 1980.

Ook nadien bleef hij hoofdzakelijk komedies filmen. In 2009 werkte hij met regisseur Todd Phillips samen aan The Hangover (2009). De komedie werd een kaskraker en kreeg daardoor nog twee sequels. Naast The Hangover-trilogie werkte hij met Phillips ook samen aan de komedies Due Date (2010) en War Dogs (2016). Sinds 2012 maakt hij deel uit van de American Society of Cinematographers (ASC).[3]

In 2017 maakte Sher met Father Figures zijn regiedebuut. De komedie met hoofdrolspelers Owen Wilson en Ed Helms kreeg overwegend negatieve recensies.[4]

Als cameraman (director of photography)

Als regisseur