Le Bestiaire ou Cortège d’Orphée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Le Bestiaire ou Cortège d’Orphée (Bestiarium of de processie van Orpheus) is een bibliofiele publicatie met gedichten van Guillaume Apollinaire en houtgravures van Raoul Dufy gepubliceerd in 1911.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Guillaume Apollinaire was een groot liefhebber van klassieke en middeleeuwse mythen en sagen. Dit boek dat in samenwerking met de graveur ontstond is een moderne variant van een middeleeuws bestiarium met dertig korte embleemgedichten van de hand van Apollinaire, waarin per pagina een dier of de mythologische dichter Orpheus figureert. De houtgravures zijn van de hand van Raoul Dufy. Verschillende componisten hebben een selectie op muziek gezet. Francis Poulenc was de eerste. Van zijn twaalf zettingen werden er in 1919 zes gepubliceerd. Zijn vriend Louis Durey heeft de hele cyclus op muziek gezet. De liederen zijn gezet voor bariton met begeleiding van piano of zes instrumenten. Ook Jean Absil heeft vijf van de dierengedichten in 1944 op muziek gezet voor a-capellakoor: Le dromadaire, L'écrevisse, La carpe, Le paon, Le chat.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Guillaume Apollinaire, Le Bestiaire ou Cortège d'Orphée, illustrations de Raoul Dufy, Deplanche, 1911 - La Sirène, 1919.
  • Guillaume Apollinaire, Le Bestiaire ou Cortège d'Orphée, lithographies en couleurs de Jean Picart Le Doux, Les Bibliophiles de France, 1962.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]