Le Guess Who?

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Le Guess Who? is een jaarlijks muziekfestival in Utrecht. Het festival bestaat sinds 2007 en vindt eind november plaats op verschillende plekken in de stad, waaronder TivoliVredenburg, EKKO, de Kargadoor, dB´s en ACU. Het festival richt zich met name op het presenteren van nieuwe bands.

Geschiedenis[bewerken]

Le Guess Who? is ontstaan uit de gedeelde fascinatie van de programmeurs Johan Gijsen (Tivoli) en Bob van Heur (Distorted Channel) voor de unieke muziekwereld van het Canadese Montreal. De eerste editie vond plaats aan het einde van 2007 in poppodium Tivoli.

Aanvankelijk richtte het festival zich exclusief op bands afkomstig uit Canada. Met de line-up van de derde editie, in 2009, werd deze traditie minder strikt genomen en traden er ook bands uit andere landen op. In 2010, bij de vierde editie, is het uitgangspunt van slechts Canadese avant-garde muziek geheel losgelaten en richten de programmeurs zich op avant-garde muziek van over de gehele wereld.

Behalve optredens van bands en DJ’s presenteert Le Guess Who? ook projecten; dit gebeurt vaak in samenwerking met andere partijen. Te denken valt aan exposities van werk van popfotografen, tekenaars, video- en geluidskunstenaars. Daarnaast worden er lezingen gegeven en live interviews gehouden.

Organisaties die eerder aan het programma van Le Guess Who? een bijdrage hebben geleverd, zijn onder andere: Subbacultcha!, Beep! Beep! Back Up The Truck, Wereldfeest, Club 3VOOR12 Utrecht.

De eerste jaren breidde het festival ieder jaar met een dag uit. In 2007 duurde het festival twee dagen, in 2008 drie, in 2009 vier, in 2010 vijf en in 2011 weer drie dagen.

In 2013 won Le Guess Who? het "IJzeren Podiumdier" voor beste Festival van 2012. [1] Deze prijs werd uitgereikt door het VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals) tijdens Eurosonic Noorderslag. Voor 2014 won het deze prijs in de categorieën beste festival en beste programmeur.[2]

Le Guess Who? May Day en Le Mini Who?[bewerken]

Le Guess Who? heeft in de loop der jaren twee zusterfestivals ontwikkeld: Le Guess Who? May Day en Le Mini Who?.

Le Guess Who? May Day werd voor het eerst in mei 2012 georganiseerd. Le Guess Who? May Day is de eendaagse voorjaarseditie van Le Guess Who? en vindt plaats op verschillende locaties in Utrecht, waaronder Tivoli, EKKO en ACU. In 2015 organiseert Le Guess Who? geen May Day om zo haar volledige aandacht aan het festival in november te kunnen wijden. In plaats daarvan organiseerden zij een eenmalige avond in de Pandora-zaal van TivoliVredenburg.

Le Mini Who? vond voor het eerst plaats tijdens het Le Guess Who? festival 2011 en een tweede keer en derde keer tijdens de Le Guess Who? May Day en Le Guess Who? 2012. Op dit gratis zusterfestival spelen opkomende nationale en internationale artiesten in platenzaken, koffiebarretjes, bars en cafés, kledingzaken en (kunst)galeries op en rondom de Voorstraat te Utrecht.

Naam[bewerken]

De naam van het festival toont nog de oorspronkelijke band met Canada. Aldus Johan Gijsen: “De naam is een afgeleide van The Guess Who, een Canadese band uit de jaren zeventig die een hit scoorde met American Woman. Veel mensen dachten dat de band uit Amerika kwam. Het is een fout die ook nu nog bij Canadese bands gemaakt wordt. Daarnaast vertelt de naam dat er iets uit te checken valt.”[3]

Externe links[bewerken]