Le Père Goriot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Titelpagina

Le Père Goriot [Vader Goriot] is een roman van Honoré de Balzac, geschreven in 1834, waarvan de publicatie begint in de Revue de Paris en welke verschijnt in 1835 in de boekhandel.

Balzac is een van de grootste Franse schrijvers en meester van de realistische roman. Het boek verscheen voor het eerst in 1834. Het algehele oeuvre van Balzac heet ‘La Comédie Humaine’ (De Menselijke Komedie), een illustratie van de Franse samenleving van zijn tijd.

Binnen ‘La Comédie Humaine’ maakt ‘Le Père Goriot’ deel uit van de ‘Études de Moeurs’ (Studie van Zeden). Binnen die categorie valt het boek binnen de ‘Scènes de la Vie privée’ (Scènes van het privéleven).

Le Père Goriot is de basis van hetgeen een titanenwerk wordt: La Comédie humaine, een literaire constructie uniek in zijn genre, met verbanden tussen de verschillende volumes.

Le père Goriot werd in 2002 opgenomen in de lijst van 100 beste boeken uit de wereldliteratuur, samengesteld op initiatief van de gezamenlijke Noorse boekenclubs en de Zweedse Academie.