Lea Ackermann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lea Ackermann
Lea Ackermann
Algemene informatie
Geboren Völkingen (Saarland), 2 februari 1937
Nationaliteit Duitse
Bekend van voorvechtster vrouwenrechten; schrijfster
Overig
Religie Katholicisme

Lea Ackermann (Völklingen, Saarland, 2 februari 1937) is een Duitse ordezuster van de Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Lea Ackermann geniet vooral in Duitsland bekendheid als een persoon die ijvert tegen seksuele uitbuiting van vrouwen en is de stichtster van de internationale hulporganisatie SOLWODI.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lea Ackermann werd in het Völklingen geboren maar groeide in Klarenthal op. Na een bankopleiding in Saarbrücken trad ze in 1960 toe tot de Orde van Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika (de Witte Zusters). Ze studeerde vervolgens talen, theologie, pedagogiek en psychologie en promoveerde in 1977 aan de Ludwig Maximilians-Universiteit te München. Ackermann woont in de pastorie van Hirzenach aan de Rijn.

Tijdens haar werk in Rwanda en Kenia ervoer Ackermann hoe vrouwen slachtoffer werden van seksuele uitbuiting en mensenhandel. In 1985 stichtte Ackermann in Mombassa het project SOLWODI (Solidarity with women in distress; Solidariteit met vrouwen in nood). Deze organisatie helpt vrouwen die eerder slachtoffer werden van uitbuiting weer op eigen benen te staan door middels van advies, daadwerkelijke hulp en vorming. Haar werk verplaatste zich later ook naar Europa en in Duitsland zijn intussen meerdere SOLWODI-steunpunten voor vrouwen, die met de belofte op werk of huwelijk naar Duitsland werden gelokt en slachtoffer werden van dwangprostitutie.

Voor haar werk werd Lea Ackermann veelvuldig onderscheiden. Van de hand van de zuster verschenen meerdere boeken in de Duitse taal.[1]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]