Leander Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bladkleur van de Leander Club
Leander clubgebouw bij de Henley brug

De Leander Club is een van de oudste roeiverenigingen ter wereld. Het is ook een van de bekendste roeiverenigingen, mede doordat zij jaarlijks de Henley Royal Regatta organiseert.

De Leander Club stamt uit 1818. In het begin was de club in Londen gevestigd. Aan het eind van de negentiende eeuw bleek met name de plek bij Henley Brdge een ideale plek om te roeien, een reden voor de Leander Club om haar clubhuis daarheen te verplaatsen. Sinds die tijd is de Leander Club in Henley-on-Thames gevestigd. De hang naar traditie blijkt ook uit het feit dat het pas sinds 1998 voor vrouwen mogelijk is om lid te worden.

Om lid te worden van Leander Club, moet men zijn sporen in het roeien al verdiend hebben, nieuwe leden moeten worden voorgedragen door minimaal twee van de huidige (3000+) leden. Om volledig lid te kunnen worden is een plaats in een van de boten van de Boat Race of een finaleplaats in Henley eigenlijk een minimumvereiste.

De Leander Club is altijd een vooraanstaande club in de wedstrijd-roeisport geweest en is ook de hofleverancier voor de Engelse national ploegen. Er is ook een redelijke hoeveelheid geld beschikbaar om goede trainers te betalen en om de faciliteiten te bieden voor jonge roeiers om zich te kunnen ontwikkelen. De resultaten liegen er niet om, bijvoorbeeld de Engels vier-zonder in Athene was geheel bemand door Leander-leden (Matthew Pinsent, James Cracknell, Steve Williams en Ed Coode).

Externe link[bewerken]