Lecanoromycetes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lecanoromycetes
Cladonia sp.
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (schimmels)
Stam:Ascomycota
Klasse
Lecanoromycetes
O. E. Erikss. & Winka
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lecanoromycetes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De Lecanoromycetes is een klasse uit de Ascomycota. De klasse telt ongeveer 13.500 soorten en is daarmee de meest soortenrijke klasse van schimmels. Het grootste deel van de soorten bestaat uit korstmossen-vormende schimmels.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste soorten vormen apothecia als vruchtlichamen. De sporenzakjes (ascus, meervoud asci) zijn meestal complex van structuur maar bij de families Caliciaceae, Porinaceae en Coenogoniaceae hebben een ander soort structuur. Sommige sporenzakjes vormen meer dan 100 sporen, maar dit aantal is afhankelijk van de evolutie binnen de klasse. Sommige families, zoals de Porinaceae en Thelenellaceae, vormen ook perithecia als vruchtlichamen.

De parafyses zijn eenvoudig van vorm of vertakt, en bovenaan vaak gezwollen. Het hymenium is vaak gelatineus.

Levenswijze[bewerken | brontekst bewerken]

De klasse telt ongeveer 90% van alle korstmosvormende schimmels. In sommige gevallen leeft de schimmel op andere korstmossen als een parasiet of een saprofyt. De meeste soorten leven als korstmossen in een mutualistische symbiose samen met groenwieren. Sommige korstmossen (meestal in de orde Peltigerales) leven (ook) samen met cyanobacteriën.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De Lecanoromycetes zijn nauw verwant aan de Eurotiomycetes. De classificatie binnen de klasse is nog steeds in beweging. Nog niet alle soorten van de grootste subklasse Lecanoromycetidae zijn ingedeeld. Hibbett et al.(2007) deelt de klasse als volgt in: