Lee Cronbach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lee J. Cronbach (Fresno, 22 april 1916 - Palo Alto, 1 oktober 2001) was een Amerikaanse psycholoog die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van psychologische methoden en technieken.

Biografie[bewerken]

Cronbach haalde zijn bachelor aan het Fresno State College en daarna zijn master aan de Universiteit van Californië - Berkeley. In 1940 werd hij doctor in de onderwijspsychologie aan de Universiteit van Chicago. Na zijn promotie gaf hij eerst een tijd wis- en scheikunde aan Fresno High School. Daarna werkte hij aan de State College of Washington, de Universiteit van Chicago, en de Universiteit van Illinois. Hij eindigde zijn wetenschappelijk carrière aan Stanford-universiteit, waar hij vanaf 1964 als 'Vida Jacks Professor of Education' werkte. Cronbach was voorzitter van de American Psychological Association en de American Educational Research Association.

Statistische betrouwbaarheid[bewerken]

Cronbach is het bekendst van zijn werk aan Cronbachs alfa, een belangrijke maat die de betrouwbaarheid van psychometrische tests weergeeft.[1] Belangrijk is verder ook de door hem geformuleerde generaliseerbaarheidstheorie, een statistisch model voor het identificeren en kwantificeren van de oorzaken van meetfouten.[2]

Externe links[bewerken]

Referenties
  1. Cronbach, L. J. (1951). Coefficient alpha and the internal structure of tests. Psychometrika, 16, 297-334.
  2. Cronbach, L.J. , G.C. Gleser, H. Nanda & N. Rajaratnam (1972). The dependability of behavioral measurements: Theory of generalizability for scores and profiles. New York: Wiley.