Lee Krasner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lee Krasner (Brooklyn, New York, 28 oktober 1908 - New York, 19 juni 1984) was een Amerikaans abstract expressioniste. Ze stamt af van Joodse immigranten uit Odessa.

Op haar dertiende beslist ze artiest te worden en wordt ze toegelaten tot de Washington Irving High School. Ook heeft ze jarenlang les gevolgd aan de beroemde Hans Hofmann academy. Ze huwt in 1945 met Jackson Pollock in wiens schaduw ze leefde hoewel ze steeds bleef doorgaan te schilderen.

Het koppel beïnvloedt elkaar en geeft commentaar op elkaars werk. Ze wonen en werken aanvankelijk samen in een loft in New York en daarna - tot de dood van Pollock in 1956 - in The Springs. Lee Krasner sneed vaak oude stukken uit haar eigen werk of uit het werk van Pollock en gebruikte deze als materiaal voor het maken van haar reeksen collages, als onderdeel van haar eigen werk. Na de dood van Pollock begon ze hard door te werken en daarin een uitgesproken eigen ontwikkeling te krijgen. Er werden haar vanaf 1951 exposities aangeboden door verschillende belangrijke galeries van New York, zoals de Betty Parsons Gallerry in 1951 en in 1954 toen ze haar collage-reeksen toonde. Tijdens haar leven bleef ze qua bekendheid lang in de schaduw van Pollock staan die immers als de leider werd gezien van het Amerikaanse Abstract Expressionisme. Toch vond ze waardering en aantrek voor haar werk, ook internationaal. In 1965 kreeg Krasner een grote solo-expositie in de White Chapel gallery in London. In 1981 werd er een 'Krasner Pollock' expositie georganiseerd.

Lee Krasner overlijdt in 1984 op 75-jarige leeftijd.

Externe links[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een verzameling Engelstalige citaten gerelateerd aan Lee Krasner.