Leeftijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Leeftijd (of ouderdom) is de duur van de periode vanaf het ontstaan.[1]

Bij personen wordt gerekend vanaf de geboorte, en bijna nooit nauwkeuriger dan op een dag nauwkeurig. De leeftijd hangt dan slechts af van de geboortedatum (niet de tijd van geboorte), en is dan steeds de hele dag gelijk.

Meestal wordt de leeftijd naar beneden afgerond op hele jaren. Zo spreekt de WWB van "een persoon van 18, 19 of 20 jaar". Verder betekent bijvoorbeeld "4 t/m 11 jaar"[2][3], net als "4 tot 12 jaar": minstens 4 jaar oud, maar nog geen 12 jaar. De betekenis van "ouder dan 12 jaar" is niet eenduidig, dit hangt ervan af of men geacht wordt één moment 12 jaar te zijn, of een heel jaar.[4][5][6] Men kan dus beter zeggen "12 jaar of ouder", resp. "13 jaar of ouder". Een aanduiding als bijvoorbeeld 65+ of 65-plus betekent 65 jaar of ouder. Zo iemand wordt 65-plusser genoemd.

De AOW-leeftijd is 65 jaar en 2 maanden, dus geen heel aantal jaren, dus om te bepalen of iemand de AOW-leeftijd heeft bereikt is het niet voldoende te weten wat zijn naar beneden op jaren afgeronde leeftijd is (althans niet als dat 65 jaar is).

Ook bij baby's worden andere tijdseenheden gebruikt.

Alles wat in de tijd bestaat heeft een leeftijd, van het heelal tot ieder individueel mens.

De verschillende levensstadia van de mens worden gerelateerd aan de leeftijd, al zijn de grenzen niet altijd exact aan te geven. Aanduidingen afhankelijk van de leeftijd zijn:

Toename levensverwachting[bewerken]

Groei van de gemiddelde levensduur in België in de periode 1885 tot 2004, bron:FOD Economie - Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie, Dienst Demografie

Van de toename van de levensverwachting in de OECD-landen zijn statistieken bekend vanaf 1870. Die wijzen uit dat daar de levensverwachting gedurende de periode 1870-1940 met een exponentiële versnelling is toegenomen van ongeveer 40 tot 70 jaar.

In Afrika is de ontwikkeling het meest achtergebleven. Daar was de gemiddelde levensverwachting in 1990 het laagst: 53 jaar. Ter vergelijking: in Oeganda werd een gemiddelde levensverwachting van 42 jaar vastgesteld, dit in tegenstelling tot Zweden met 78 jaar.

De gemiddelde leeftijd van een volk geeft een indicatie van de vergrijzing. In Nederland was in 2005 de gemiddelde leeftijd 38,65 jaar, in België bedroeg die 39,99 jaar. Ter vergelijking: in Oeganda was in 2005 de gemiddelde leeftijd 14,8 jaar.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In de Engelse taal: [1]
  2. Zie bijvoorbeeld [2].
  3. Deze notatie wordt meestal alleen toegepast bij hele jaren, omdat anders "t/m 11 jaar en 0 maanden" wat anders zou betekenen dan "t/m 11 jaar", wat verwarrend zou kunnen zijn.
  4. Een derde mogelijkheid is dat men geacht wordt (precies) 12 jaar te zijn gedurende één dag, de 12e verjaardag. Dan zou "ouder dan 12 jaar" vanaf de volgende dag gelden. Dit is echter een zeer ongebruikelijke leeftijdsgrens.
  5. Toch wordt dit wel gedaan: [3] spreekt van "ouder dan 60 jaar" en "ouder dan 65 jaar". De ronde getallen en gebruikelijke leeftijdsgrenzen maken het in zo'n geval aannemelijk wat wordt bedoeld, in dit geval "60 jaar of ouder", resp. "65 jaar of ouder".
  6. Bij voorwerpen/voertuigen/gebouwen is het niet zo'n vaste gewoonte dat naar beneden wordt afgerond. Zo wordt soms gesproken van bijvoorbeeld "auto’s ouder dan 30 jaar". Dan wordt bedoeld dat de "leeftijd" van 30 jaar is bereikt. Ook wordt met "woningen ouder dan 2 jaar" bedoeld dat de "leeftijd" van 2 jaar is bereikt.[4]
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek