Leemte in de taal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Als er voor iets concreets in de werkelijkheid of voor een bepaald concept in de taal geen overeenkomend woord of standaarduitdrukking is, wordt dit een leemte in de taal of ook wel taalleemte genoemd.[1] Een dergelijk "gat" in de taal valt met name op als er voor hetzelfde in een andere taal wél een specifieke term bestaat. Taalleemten leveren met name problemen op bij het vertalen.

(Voormalige) taalleemten binnen het Nederlands[bewerken]

  • Het Nederlands heeft geen hyperoniem voor broer en zus, terwijl veel andere talen dit wel kennen.[2]
  • Voor de drie tenen tussen de grote en de kleine teen bestaan geen aparte aanduidingen.
  • Voor een kind ouder dan een kleuter maar jonger dan een puber heeft het Nederlands geen woord.
  • Vanwege het ontbreken van een woord voor het balkje dat de boodschappen scheidt op de lopende band van de kassa in een supermarkt, werd hiervoor in 1997 beurtbalkje bedacht, een woord dat een paar jaar later ook in Van Dale werd opgenomen.
  • Het bordje waarop men een nat theezakje kan leggen nadat het uit de thee is gehaald, is door Douwe Egberts theetipje genoemd.[3]
  • Voor de omschrijving 'binnenkant van de elleboog' wordt ook wel het woord elleboogholte gebruikt.
  • Het Nederlands had geen woord voor het geluid/gebaar waarbij men de lippen op elkaar perst en een soort van prrr produceert, als een soort algemeen blijk van afkeuring. In het Engels wordt hiervoor het woord 'raspberry' gebruikt (waar de Golden Raspberry Award voor slechte films naar genoemd is - in het Nederlands (te) letterlijk vertaald als Gouden Framboos). In het Italiaans wordt hier het woord 'pernacchia' voor gebruikt. Sinds 2009 is het Nederlandse equivalent lipscheet opgenomen in de Van Dale.
  • De lente wordt ook wel het voorjaar genoemd en de herfst het najaar, maar voor de seizoenen winter en zomer kent het Nederlands geen synoniemen op -jaar.

Het Nederlands versus andere talen[bewerken]

Van sommige "typisch Nederlandse" woorden, zoals gezellig, wordt soms beweerd dat ze onvertaalbaar zijn. Maar bijvoorbeeld het Engels heeft de qua betekenis gedeeltelijk overeenkomende woorden snug en cosy, en het Duits heeft gemütlich. Ander woorden, zoals natafelen of uitbuiken, zijn wel volledig onvertaalbaar gebleken.[4] Ook voor bijvoorbeeld het begrip binnenpretje bestaat in diverse Europese talen geen vaste term.

1rightarrow blue.svg Zie ook Gezelligheid.

Nederlands en Engels[bewerken]

Er wordt wel beweerd dat de Nederlandse uitdrukking kopjes geven geen equivalent heeft in andere talen, zoals het Engels.[5] Het Engels kent echter wel omschrijvingen hiervoor: to push its head (against someone) of to nuzzle (up) (against someone).[6]

Nederlands en Duits[bewerken]

Het Nederlands heeft geen standaardequivalent voor Drachenfutter (een cadeautje dat een man aan zijn vrouw geeft wanneer hij iets heeft goed te maken).[5]

Taalleemten en taaldiversiteit[bewerken]

Naarmate de talen die met elkaar worden vergeleken verder van elkaar af staan, doen taalleemten zich navenant vaker en sterker voor. Niet alleen hebben we dan in de regel te maken met talen van totaal andere culturen, ook zijn begrippen die in de westerse cultuur alledaags zijn daar soms volslagen onbekend en andersom, de zogeheten realia.

1rightarrow blue.svg Zie ook Taalverwantschap.