Leen Verbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leen Verbeek
Leen Verbeek, 2021
Algemene informatie
Volledige naam Leendert Verbeek
Geboren Leiderdorp, 5 maart 1954
Functie commissaris van de Koningin resp. Koning in Flevoland
Sinds 1 november 2008
Partij PvdA
Politieke functies
1989-1996 lid gemeenteraad van Houten
1990-1994 wethouder van Houten
2003-2008 burgemeester van Purmerend
2008-heden commissaris van de Koningin resp. Koningin in Flevoland
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Leendert (Leen) Verbeek (Leiderdorp, 5 maart 1954) is een Nederlands politicus. Hij is lid van de PvdA. Sinds 1 november 2008 is hij commissaris van de Koningin resp. Koning in de provincie Flevoland.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Verbeek bracht zijn jeugdjaren door in Eindhoven. Na de mulo en een jaar high school in de Verenigde Staten ging hij naar de Academie voor Educatieve Arbeid in Baarn. Daarna was hij jongerenwerker in Leiden.

Tien jaar later begon Verbeek in het openbaar bestuur voor de PvdA. Hij was lid van de stuurgroep Hogeschool Midden Nederland, en deed beleids- en managementfuncties bij de gemeente Utrecht. Hij was gemeenteraadslid in Houten (1989–1996) en wethouder (1990–1994). Daarna werd hij directeur-eigenaar van een bedrijf voor interim-management en consultancy in overheidsprojecten. In 2003 werd benoemd tot burgemeester van Purmerend.

Verbeek stond samen met partijgenoot Rob van Gijzel kandidaat voor het burgemeesterschap van de gemeente Eindhoven. Op 23 januari 2008 werd daarover een referendum gehouden. Verbeek behaalde 31,5% van de stemmen en Van Gijzel 68,5%, maar omdat de vereiste opkomst van dertig procent niet werd gehaald was het referendum niet bindend en moest uiteindelijk de gemeenteraad de nieuwe burgemeester voordragen. In een anonieme stemming koos de raad voor Van Gijzel. Het was het laatste burgemeestersreferendum in Nederland.

Op 2 oktober 2008 werd Verbeek voorgedragen als de nieuwe commissaris van de Koningin in Flevoland, en sinds 1 november bekleedt hij die functie.[1]

Naast zijn nevenfuncties ambtshalve is hij voorzitter van het Algemeen Bestuur van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit[2], voorzitter van de Raad van Toezicht van Slachtofferhulp Nederland[3], voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Perspectief Herstelbemiddeling, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW)[4], voorzitter van het Centrum voor Lokaal Bestuur[5], voorzitter van de Culturele Businessclub AGORA van het Agoratheater[6], mede-oprichter en voorzitter van het International Tree Fund[7] en lid van diverse Comité's van Aanbeveling.[8]

Voorganger:
Th. van Dam
Burgemeester van Purmerend
2003–2008
Opvolger:
A.Ph. Hertog
Voorganger:
M.J.E.M. Jager
Commissaris van de Koningin resp. Koning van Flevoland
2008–heden