Leendert Bolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
bronzen reliëf G.J. de Jongh

Leendert Bolle (Rotterdam, 1879 - Rheden, 1942) was een Nederlandse beeldhouwer, vanaf 1914 bekend als beeldhouwer van betonnen sculpturen.

G.J. de Jongh Monument[bewerken]

Heel bekend van hem is het bronzen hekwerk, alsmede het reliëf in de naald van het G.J. de Jongh Monument (1935) voor Gerrit de Jongh in het Museumpark in Rotterdam.

Bronzen figuren in het monument voor G.J. de JonghOverige werken[bewerken]

Op de Van Beuningenbrug, één van de vier Statensingelbruggen in Rotterdam, zijn beelden (sluitstenen) van Leendert Bolle te zien. Aan de ene kant Henry Ford in een autootje, aan de andere kant Charlie Chaplin. Ook leverde hij onder veel meer bijdragen aan de verfraaiing van de in 1937 in Rotterdam te water gelaten en inmiddels gesloopte Nieuw Amsterdam en de beelden voor het gebouw van het Erasmiaans Gymnasium aan de Wytemaweg uit 1937.

De laatste jaren van zijn leven kon hij niet verder zonder een rolstoel. Het geld voor de aanschaf van een rolstoel had hij niet. Dat geld voor de rolstoel, ontworpen door Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking N.V., werd door zijn vrienden bijeengebracht. Stukken hierover bevinden zich bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag.