Leendert Bolle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leendert Bolle
Zelfportret (ongedateerd)
Persoonsgegevens
Geboren Rotterdam, 11 april 1879
Overleden Rheden, 13 december 1942
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer, medailleur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Leendert Bolle (Rotterdam, 11 april 1879Rheden, 13 december 1942) was een Nederlandse beeldhouwer en medailleur, vanaf 1914 bekend als beeldhouwer van betonnen sculpturen.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Bolle was een zoon van graanhandelaar Johannes Lieven Bolle en Anna Helena Schalkwijk. Hij werd opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Académie Julian in Parijs. Hij was een leerling van onder anderen Alexander van Maasdijk en Simon Miedema. Tussen 1906 en 1913 verbleef hij geregeld in de Verenigde Staten, waar hij werkte voor diverse beeldhouwers. In 1913 vestigde hij zich weer in Rotterdam.

De laatste jaren van zijn leven kon Bolle niet verder zonder een rolstoel. Het geld voor de aanschaf van een rolstoel had hij niet. Dat geld voor de rolstoel, ontworpen door Gispen’s Fabriek voor Metaalbewerking N.V., werd door zijn vrienden bijeengebracht. Stukken hierover bevinden zich bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie[1] in Den Haag.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Van Beuningenbrug, een van de vier Statensingelbruggen in Rotterdam, zijn beelden (sluitstenen) van Leendert Bolle te zien. Aan de ene kant Henry Ford in een autootje, aan de andere kant Charlie Chaplin. Ook leverde hij bijdragen aan de verfraaiing van de in 1937 in Rotterdam te water gelaten, maar inmiddels gesloopte Nieuw Amsterdam en de beelden voor het gebouw van het Erasmiaans Gymnasium aan de Wytemaweg uit 1937. In de St. Laurenskerk staat een bronzen beeldengroep uit 1930 voor een zendingspredikant, die in de 17e eeuw werd vermoord op Formosa. De kleine leeuwtjes in de groene tegels van klokkentoren van Rotterdamse beursgebouw zijn ontworpen door Leendert Bolle en zijn een referentie naar het stadswapen van Rotterdam. In 1934 maakte hij de penning Lucht en water voor de Vereniging voor Penningkunst.

G.J. de Jongh Monument[bewerken | brontekst bewerken]

Een bekend werk van Bolle is het bronzen hekwerk, alsmede het reliëf in de naald van het monument (1935) voor Gerrit de Jongh in het Museumpark in Rotterdam.

Bronzen figuren in het monument voor G.J. de Jongh
Zie de categorie Leendert Bolle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.