Leerort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leerort
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Leerort
Leerort (Nedersaksen)
Leerort
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Landkreis Leer
Gemeente Leer
Coördinaten 53° 13′ NB, 7° 26′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,39 km²
Inwoners
(2005)
119
(305 inw./km²)
Foto's
Leerort aan de Eems (links) en de Leda (rechts)
Leerort aan de Eems (links) en de Leda (rechts)
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Leerort (Nederlands, verouderd: Leeroord) is een stadsdeel van Leer in Oost-Friesland, direct ten zuiden van het centrum van die stad. Oorspronkelijk was het een Nederlandse vesting op Duits grondgebied bij de monding van de Leda in de Eems. Tot een gemeentelijke herindeling in 1971 was Leerort een zelfstandige gemeente.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Leerort heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Oost-Friesland. In 1435 bouwde Hamburg hier de eerste versterking. In 1453 werd de vesting uitgebouwd door de graaf van Oost-Friesland.

In de Saksische Vete van 1514 - 1517 wisten de Oost-Friezen de vesting te houden in de strijd met troepen van de hertog van Brunswijk.

Vanaf 1611 werd het fort bemand door troepen van de Republiek die toen een grote invloed in Oost-Friesland had. Na het uitsterven van het Oost-Friese vorstenhuis in 1744 kwam het gebied aan Pruisen. De Nederlanders droegen de vesting toen over aan de Pruisen, die haar tussen 1754 en 1760 ontmantelden. In het landschap zijn er nog slechts enkele restanten van de versterking terug te vinden.

De overblijfselen van de vesting Leerort bij de monding van de Leda in de Eems