Leers (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leers
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Leers (Frankrijk)
Leers
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Noorderdepartement (59)
Arrondissement Rijsel
Kanton Roubaix-2
Coördinaten 50° 41′ NB, 3° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,4 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
9.588[1]
(1.776 inw./km²)
Hoogte 16 - 37 m
Overig
Postcode 59115
INSEE-code 59339
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Leers is een Franse gemeente in het Noorderdepartement (regio Hauts-de-France). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Rijsel. Leers ligt tegen de Belgische grens. Aan de andere kant van de grens ligt het Belgische dorp Leers-Nord. De dorpskern van Leers is tegenwoordig door nieuwe woonwijken met die van het Belgische Leers-Nord vergroeid. In het zuiden van de gemeente ligt op de grens met het Belgische Néchin het grensgehucht Gibraltar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Franse Leers en Belgische Leers-Nord vormden lang een geheel in de Kasselrij Rijsel. Bij de Vrede van Aken tussen Frankrijk en Spanje in 1668 werden aan Frankrijk een aantal gebieden in het huidige Noorderdepartement toegekend, wat bij de Vrede van Nijmegen werd bevestigd. Door het oude feodale systeem kende de grens op verschillende plaatsen echter nog een grillig verloop, soms met enclaves. Een commissie moest de grenzen vastleggen, maar het duurde tot 22 augustus 1769 eer er een grensverdrag kwam tussen de Franse koning Lodewijk XV en Maria Theresia van Oostenrijk (de Spaanse Nederlanden waren ondertussen de Oostenrijkse Nederlanden). Leers werd volledig bij het Franse koninkrijk gevoegd. Kerkelijk bleef Leers daarentegen onder het Bisdom Doornik. De weg van Doornik naar Menen liep door Leers en dus over de grens, wat omwille van tol op verzet stuitte. In 1779-1780 kwam er onder Lodewijk XVI een nieuw verdrag. Leers werd nu in twee verdeeld. Leers-Nord kwam bij het Doornikse in de Oostenrijkse Nederlanden, Leers-Sud bleef in de Franse Kasselrij Rijsel.

In 1820, toen Leers-Nord tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden behoorde, werd de landsgrens definitief vastgelegd in het Verdrag van Kortrijk.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Populations légales 2021.