Leeuw van Juda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Leeuw van Juda in het wapen van Jeruzalem
Het symbool van de stam van Juda is een leeuw

De Leeuw van Juda is een van de nationale symbolen van het Joodse volk. Men vindt de leeuw afgebeeld op gebruiksvoorwerpen en rituele voorwerpen. De leeuw van Juda neemt ook een belangrijke plaats in in het wapen van Jeruzalem. In de fantasy-roman De Kronieken van Narnia van C.S. Lewis komt een leeuw met de naam Aslan voor. Deze Aslan is een messiaanse figuur.

Ook in Ethiopië en bij de Rastafari die de Ethiopische keizer Ras Tafari Haile Selassie vereren als godheid speelt dit symbool een grote rol.

De Leeuw van Juda in het Oude Testament[bewerken | brontekst bewerken]

In de eeuwen vóór onze jaartelling kwamen leeuwen voor in de landen rond de Oostelijke Middellandse Zee. Het grote roofdier komt dan ook voor in het Oude Testament.

Juda of Yehuda is de oorspronkelijke naam van de door een leeuw voorgestelde stam Juda, een van de stammen van Israel. In Genesis, noemt de patriarch Jacob zijn zoon tijdens een zegening een "Gur Aryeh", Hebreeuws " גּוּר אַרְיֵה יְהוּדָה" oftewel "jonge leeuw".[1]

Christus werd, zo verklaren latere christelijke theologen de tekst van dat boek, aangekondigd in het Oude Testament. Hij is het "jong van de leeuwin". De middeleeuwse scholastici geloofden dat de leeuwin haar jong dood ter wereld bracht en het gebrul van de leeuw na drie dagen het jong tot leven wekte. Zo was het, in hun verklaring, ook met Christus. Na drie dagen in het graf werd Christus volgens de leer van de kerk opgewekt door de stem van God.

Dit laatste verhaal staat ook in een middeleeuws bestiarium[2] Er worden in dit bestiarium nog twee scholastieke karakteristieken van de leeuw genoemd die verwijzen naar Christus: de leeuw wordt niet gevonden door jagers omdat hij zijn sporen met zijn staart uitveegt (onze redder verborg zijn liefde voor ons in de hemel tot hij op aarde kwam) en als de leeuw slaapt, heeft zijn ogen open. Zo ook bleef het goddelijke van Jezus in de ogen van de christenen levend toen deze stierf aan het kruis.[3] Deze middeleeuwse opvattingen over leeuwen hadden en hebben met de aard en leefwijze van de leeuw niets van doen, ze zijn symbolisch.

De Leeuw van Juda in het Nieuwe Testament[bewerken | brontekst bewerken]

In de Openbaring van Johannes, de zogenaamde Apocalyps wordt in vers 5:5 de volgende tekst gevonden: "En een van de ouderlingen zeide tot mij: Ween niet; zie, de Leeuw, Die uit den stam van Juda is, de Wortel Davids, heeft overwonnen, om het boek te openen, en zijn zeven zegelen open te breken.[4]

De Leeuw van Juda in Ethiopië en bij de rasta's[bewerken | brontekst bewerken]

De Ethiopische keizer Haile Selassie, die volgens de overlevering afstamde van Koning David en de Koningin van Sheba, voerde "de leeuw van Juda" als een van zijn vele officiële koninklijke titels. Onder deze naam vereren de rastafari hem dan ook. Hij is in hun ogen een godheid.

De Leeuw van Juda in Ethiopië[bewerken | brontekst bewerken]

Ethiopische vlag met de Leeuw van Juda

De traditie dat de Negus Negesti van Ethiopië afstamt van Koning Salomo en Koning David werd op schrift gesteld in de 13e-eeuwse "Kebre Negest",

Salomo en de Koningin van Sheba zouden de ouders van Menelik I zijn geweest. In de Orthodox Tewahedo traditie van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk en de traditie van de Joodse Beta Israël reisden leden van de stammen Dan en Juda mee naar Ethiopië. Dit is een traditie, geen geschiedenis, niemand weet of de koningin van Sheba een historische figuur is en haar koninkrijk wordt ook in Jemen gesitueerd.

Juda of Yehuda is de oorspronkelijke naam van de door een leeuw voorgestelde stam Juda, een van de stammen van Israël. In Genesis, noemt de patriarch Jacob zijn zoon Juda tijdens een zegening een "Gur Aryeh", (Hebreeuws " גּוּר אַרְיֵה יְהוּדָה") oftewel "jonge leeuw"[1]. De stam van Juda zou van hem afstammen.

In de Ge'ez-taal bestaat een gezegde of motto "Mo`a 'Anbessa Ze'imnegede Yihuda" ("De leeuw van de stam van Juda heeft gezegevierd"). We weten niet of Johannes de Evangelist deze Ethiopische verwijzing naar Juda kende toen hij zijn versleutelde en raadselachtige Apocalyps schreef.

Na de val van de Ethiopische monarchie verdwenen de verwijzingen naar de Leeuw van Juda uit de vlag en het wapen van Ethiopië. De leeuw verdween ook van de munten.

Na de val van het communisme, de Derg, in 1990 ontstond een kleine politieke partij met de naam Mo'a Anbessa of "Zegevierende Leeuw".

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]